Observ, amuzată, recunosc, că am început să ne punem ștampile, și în cazul modului în care ne hrănim. Că a ajuns să ne definească și preocupe atât de tare, încât ne purtăm cu mândrie emblema în pieptul care stă să pleznescă. Acum nu mai suntem Popescu, Ionescu, Mitică sau Costică. Am ajuns să ne prezentăm ca fiind vegetarieni, vegani, crudivori sau flexitarieni. Și, omagad 🙂 observ că, mai ales în rândul sexului masculin, discuțiile nu mai au cap și coadă. Mai ales coadă.
Amuzamentul meu a apărut nu musai din preocuparea tot mai prezentă pentru alimente, sănătate și talia de viespe (pe care o am și o susțin; și preocuparea și talia și sănătatea, sper), ci, mai, ales, pentru că termenii nu sunt foarte clari definiți, iar oamenii nu știu practic, ce sau cine sunt.
Să vă povestesc:
Locavor– Persoană care alege să mănânce produse locale, care cresc sau sunt cultivate în zona în care locuiește. Mă îndoiesc, sincer, că proporția este mare, de când trăim această abundență alimentară.
Crudivor– Persoană care mănâncă alimente crude. Nu vorbim aici doar de fructe și legume, ci și de nuci/alune/semințe crude, lactate nepasteurizate și pește crud. Dieta crudivoră acceptă și alimentele fermentate: kefir, kombucha, iaurt dar și germeni încolțiți. Singurele condiții sunt ca alimentele să nu fie gatite, pasteurizate, procesate; să fie fără aditivi, crescute fără pesticide sau fertilizatori.
Vegetarian– Cei care nu mănâncă produse de origine animală. DELOC. Insist pe acest termen, care la noi are infinite nuanțe și se confundă deseori cu veganii. Se crede că vegetarienii pun în farfurie și ouă, lactate sau pește. Nimic mai fals sau mai greșit înțeles. Nici pic de proteină animală. Dar, avem, în contextul dat, câteva nuanțe, ceea ce ne duce la punctele de mai jos:
Ovo-lacto-vegetarian- Vegetarienii care își completează alimentația și cu ouă și lactate.
Ovo-lacto-pesco-vegetarian- Ovo-lacto, care se tratează, din când în când, cu pește.
Vegan– Veganii, ladies and gents, așa cum puțini cunosc, uneori nici măcar cei care se bat cu pumnul în piept că ar fi, sunt tot vegetarieni. Vegetarieni care se preocupă de mediul înconjurător, care colectează gunoiul selectiv, care partcipă la acțiuni de igienizare a spațiilor din natură, care nu își cumpără haine sau încălțări din pielea care a stat pe un animal viu. A fi vegan, nu se rezumă doar la ceea ce ai în farfurie, ci este un stil de viață în sine, cu preocupare față de planetă și toate ființele vii care o populează.
Raw vegan- Vegan care mănâncă doar alimente crude, fermentate, deshidratate la temperatură mică, germeni încolțiți.
Flexitarian- Este o specie de vegetarian care trișează. 🙂 Adică, după ce mănâncă o zi întreagă plante, seară bagă și o proteină animală: o friptură, o bucată de pește, o chiftea, o sarma, you name it.
Omnivor- Persoana care combină alimente de origine vegetală cu alimente de origine animală. Să nu ne imaginăm însă că a fi omnivor implică să consumăm toate produsele megaprocesate, pline de zahăr, îndulcitori sau grăsimi trans de pe rafturile magazinelor. Dieta omnivoră este una curată, de bun simț, care presupune să mâncăm alimente care cresc în natură, animale crescute în aer liber și hrănite fără hormoni sau antibiotice.
Fructivor– no comment
Ierbivor– fereasca!
Acest articol nu este scris pentru a ridica pe un piedestal anumite tipuri de alimentație și a le denigra pe altele. Suntem unici și diferiți și, cu siguranță, fiecare știe ce i se potrivește cel mai bine. Așa cum ne alegem diferit hainele, mașinile și telefoanele, culorile din garderoba și vacanțele de vară, la fel ar trebui să ne alegem și alimentele din farfurie. În funcție de preferințe și nevoi, dar, îndrăznesc să zic, și cu aceeași implicare și responsabilitate. Pentru ziua de mâine.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii recente