Azi, după primele call-uri de back to bussiness, frecam cu simț de răspundere tastele laptopului din biroul meu improvizat pe masa din bucătarie. Cu ușa închisă, ca să nu audă copilul că tastez și să își dorească a suta oară să copieze întocmai comportamentul mumă-sii. Și-am zis să împărtășesc (și) pe blog ce-am mai croșetat prin oale Paștele acesta. Această sărbătoare de aprilie fără îmbrățisări reale, fără conexiuni fizice. Dar cu transmisiune directă la noi în casă de la grădina zoologică, pentru că cineva mic reproduce foarte des: meau (fix așa, cu e), ham, muuuu și raaaa (leul, care și mușcă cum prinde).
Inspirația pentru această prăjitură a venit de la Alina, omul care gătește, pozează și scrie pe mamamag. Mă bătea gândul să fac o pască fără zahăr, iar ea avea reteța perfectă, cu ingrediente, etape și timpi. Dar cum se întâmplă mai mereu am adaptat în funcție de ingredientele care îmi făceau cu ochiul în frigider și a ieșit această minune bună, bună cu fructe de pădure. Puteți să o numiți în funcție de context: pască, prăjitură fără zahăr cu fructe de pădure sau cheesecake, căci e foarte versatilă. Potrivită și pentru prichindei, dar și pentru toată familia. Nu-i foarte dulce, dar e aromată fix cum trebuie. Și cinstit încadrată în categoria ceva bun, fără zahăr, să placă la toată lumea
Blatul este un aluat fraged simplu cu 250 g făină amestecată cu 125 g unt foarte rece, tăiat cubulețe, până capătă textura unui nisip umed. Apoi omogenizat cu un ou și câteva linguri de apă rece până devine un aluat elastic și total nelipicios. Trebuie să stea la frigider minim 30 minute.
Amestecul de brânză se face la fel de repede: 750 g brânză dulce amestecate cu 2 ouă, 2 linguri smântână grasă, 4 linguri griș din grâu dur, scorțișoară, vanilie, 1 ceașcă afine congelate sau proaspete.
Aluatul se intinde în strat subtire, se înțeapă cu furculița și se coace 10 minute la 180 grade. Se adaugă umplutura de brânză dulce și se continuă coacerea aproximativ 40 minute sau până când se rumenește. La final, după ce s-a răcit, am decorat cu căpșune.
Și pentru că a venit primăvara, iar primăvara este ceva frumos chiar dacă este admirată de la balcon, se prinde ultimul strop de lumină bună și se face poză bunicică de pus pe facebook.
Comentarii recente