Sursa foto: Pixabay

Ador sa fac liste. Liste de cumparaturi, liste cu to do si mai ales cu not to do, liste cu evenimente, cu oameni si neoameni. Cu lucruri de cumparat si lucruri de aruncat. Si cel mai mult imi place sa fac liste cu alimente pe care sa le am in permanenta in camara, din care sa improvizez si sa testez apoi retete delicioase pe care sa le transfer in planurile alimentare. The Joy!

Veti spune ca sunt freak control. Ei bine, nu sunteti departe de adevar :). DAR, imaginati-va urmatorul scenariu, aplicabil pentru noi toti: Este tarziu. Ai ajuns acasa dupa o zi lunga, esti hamesit si tot ce iti doresti este sa mananci si sa te relaxezi putin inainte de a merge la culcare. Iti suna cunoscut? Dar atunci cand deschizi camara si frigiderul fie gasesti alimente al caror timp de preparare dureaza prea mult (si tie iti e foame!), fie privirea iti este atrasa intr-un mod cu totul si cu totul magnetic de chestii nesanatoase, tentatii dulci sau sarate tocmai bune de rontait. Si stii, si ti-ai promis ca incepand de luni, de maine, de toamna asta, vei face cele mai bune alegeri pentru tine si corpul tau.

O metoda testata si functionala sa stai departe de tentatiile nesanatoase este sa ai la indemana alimente integrale, usor de preparat, pentru a reusi sa faci alegeri corecte in pofida epuizarii fizice si a foamei intense. Cu cat mai multe alimente sanatoase vei avea la indemana, cu atat riscul sa cazi in plasa sarat-dulce- sarat este mai mic.

In aceasta directie, am sa va ofer o lista cu my all time favorites. Voi va puteti personaliza lista in functie de preferinte si nevoi. Asadar:

  • Avocado- este atat de versatil incat este pacat sa nu ii oferiti o sansa. Se poate combina cu o gramada de chestii (suc de lamaie, rosii cubulete, usturoi; ceapa rosie, castravete, ardei kapia, suc de lamaie; turmeric, suc de lamaie, seminte de susan; banana, miere, pudra de roscove sau cacao) si rezulta o pasta cremoasa si buna- buna de intins pe paine cu coaja groasa si crocanta sau de pus peste legumele coapte sau ca desert. Este cel mai bun aliment care ajuta la scaderea colesterolului.
  • Ton la conserva in apa sau in suc propriu- merge rapid in salate, in orice combinatie (frunze verzi, castravete, ardei, porumb, rosii cherry, ciuperci trase la tigaie, cu ceva suc de lamaie si ulei presat la rece). Cam 10 minute pe ceas si cina e gata. Si sanatoasa si usoara! YUM!
  • Conservele de leguminoase (linte, fasole rosie, fasole neagra)- proteine bune dupa sala, pentru refacerea fibrei musculare. Combinate cu tot felul de legume bogate in apa (ardei, castraveti, rosie, dovlecel, ciuperci) sau frunze verzi, ai salata in doi timpi si trei miscari. Daca ai pofta de o cina calda, comfort food style, le fierbi in niste suc proaspat de rosii, le pui o mana de orez brun, condimente uscate si gata tocanita.
  • Nautul (tot la conserva ca suntem oameni ocupati)- merge si in salata, dar mai ales in hummus, cu suc de lamaie, 1 lingura de pasta de susan de buna calitate, ulei de masline presat la rece. Pentru o aroma diferita de fiecare data, se pot adauga fie seminte de pin trase usor la tigaie (dau dependenta), fie o lingurita de turmeric, chilly, curry, sau orice alt condiment va place.
  • Curmale si smochine deshidratate- la indemana pentru a invinge pofta de dulce. In plus, au fibre pentru o digestie sanatoasa.
  • Urda sau ricotta- este bogata in proteine dar saraca in grasimi. Alaturi de niste bastonase de legume sau crackers din faina integrala si vei avea cina perfecta.
  • Nuci/alune/migdale crude, nesarate- pline de proteine si grasimi sanatoase. O mana plina este o gustare satioasa si suficienta. Pot fi adaugate si in salate. Sunt aliment- medicament, nemaipomenit pentru sanatatea sistemului cardiovascular si a creierului.
  • Legume congelate (fasole verde, morcovi, mazare, baby carrot, broccoli, conopida)- eu le pun in vasul de gatit la abur alaturi de 1 bucata de peste si in 20- 25 de minute am cina gata. Nu e nevoie sa le curat, spal, tai cubulete, sa invart in oala. Le condimentez dupa dupa bunul plac si this is it.
  • Uleiuri presate la rece- nu mai e nevoie sa spun de ce. Va spun doar ca sunt extrem de sanatoase daca sunt consumate cu masura. Nu turnam cu nemiluita, ci doar cu lingura ulei in salata; chiar daca e sanatos, ingrasa si se depune pe artere la fel ca orice alta grasime.
  • Seminte, seminte, seminte- de canepa, chia, in, susan, susan negru, dovleac si floarea- soarelui. Toate crude si nesarate. Nu trebuie sa le avem pe toate odata, dar este bine sa adaugam constant in salate si supe creme. Merg si pentru o crusta la pestele gatit la cuptor sau pentru paine. Au grasimi sanatoase, sunt antioxidante, bogate in fibre care ajuta digestia.
  • Paste integrale- sunt versatile si se gatesc rapid cu un sos de rosii si legume sau cu fructe de mare.

Eu cred cu tarie ca o buna organizare ajuta. Ca a avea la indemana alimente sanatoase este in avantajul nostru; vom fi mai inspirati sa preparam cina, o vom face mai rapid si mai bine. Asta nu inseamna cu nu ne putem bucura in continuare de cinele tarzii de la sfarsitul saptamanii in compania prietenilor buni, ca nu vom rontai o tableta de ciocolata sau nu vom inghiti pe nemestecate o lava cake. Ci doar ca vom face tot posibilul sa facem lucrurile mai bine, sa compensam derapajele alimentare si sa micsoram sentimentul de vina de dupa. Sa fim mai sanatosi, mai voiosi, mai frumosi!