Disclaimer 1: În acest articol povestesc despre experiența noastră, despre ce mănâncă Prichi, despre cum am procedat noi, ca familie. Toate lucrurile sunt discutate și aprobate cu și de pediatru. Nu oferiți copilului alimente consultând internetul, ci doctorul de copiii. Dar vă puteți inspira asupra rețetelor și combinațiilor când simțiți că nu mai știți ce să puneți în farfuria micului aflat la început de drum într-ale mâncatului.
Disclaimer 2: Amza mănâncă de toate, nu a refuzat niciodată alimente sau condimente (cu excepția usturoiului- true story), nici măcar în perioada erupțiilor dentare. Are cumva, în ADN, plăcerea de a mânca. Primul lui cuvânt a fost miam-miam, iar asta cred că spune tot despre marea lui iubire, mâncarea. E posibil să știu și eu a le combina gustos, dar nu bag mâna în foc.
Disclaimer 3: Am procedat clasic, cu piureuri. Acum, la 10 luni, servește tot piure, dar destul de texturat și bucățele primite din mâna și doar din farfuria mumă-sii. E un fel de struțo-cămilă, nici călare, nici pe jos. Presupun că face trecerea spre bucăți, dar nici în această zonă nu îl forțez. Îl las pe el, ca de obicei, să preia inițiativa.
Am început cu legume, nu am ținut cont de regula de 3 zile, ci am oferit alimente noi mai des, și am purces așa:
Prima masă înlocuită a fost masa de prânz. Prima legumă oferită a fost, clasic, morcovul. Din care copilul, după ce s-a scuturat puternic, nu a mâncat 3 lingurițe, ci 20. Și ar mai fi balotat dacă nu îl opream. Apoi am continuat, amestecând morcovul cu rădăcină de pătrunjel, cu țelină, cu păstârnac, cu dovlecel, cu fasole verde. Am introdus cartoful dulce. Au urmat, destul de rapid, broccoli, conopidă, mazăre și dovleac plăcintar, ardei gras, ardei kapia, sfeclă roșie, spanac și fasole galbenă păstăi. Începând cu luna a opta a mâncat și linte, apio și toate legumele de sezon. Și am prins plin sezon, pentru că diversificarea a început la 6 luni, la începutul lunii iunie.
Combinații preferate:
-cartof, fasole verde, morcov, dovlecel
-cartof dulce, broccoli
-mazare, cartof, morcov
-cartof dulce, conopidă
-sfeclă roșie, dovlecel, morcov
-linte cu morcov, ardei kapia, rădăcină pătrunjel
-fasole galbenă păstăi cu cartof mov, morcov, ardei kapia și dovlecel
La o săptămână distanță am înlocuit și masa a doua masă, de la 10:00 cu fructe. Am început cu măr, nu i-a plăcut fantastic, dar a mâncat. Am introdus apoi pară, avocado, banană (l-a constipat și am renunțat o perioadă la ea), nectarine, piersici, caise, cireșe, prune, mango, pepene galben, afine.
Combinații preferate:
-măr, pară
-piersică, mango
-piersică, pară, mango
-banană, avocado
Începând cu luna a șaptea, am introdus, la interval de 4-7 zile diferență, carnea, peștele, ouăle, lactatele, uleiurile și semințele și cerealele. Cu oul se incepe așa: prima săptămână câte 1/4 gălbenuș de două ori pe săptămîna, în a doua, câte 1/2 gălbenuș de două ori pe săptămână, în a treia săptămână, câte un gălbenuș de două ori pe săptămână. Se calculează și oul din preparate (budinci, souffleuri and so on). Sunt pediatri, inclusiv al nostru, care recomandă oul întreg, cu tot cu albuș pentru a introduce cât mai devreme alergenii. Nu intru în polemici pe acest subiect. Tot la recomandarea pediatrului, ficat de pasăre primește la fiecare două săptămâni. E bun pentru aportul de fier, dar nerecomandat des din cauza grăsimii saturate conținute. Astfel:
La masa de fructe, primește combinat fie fulgi (de ovăz, hrișcă, orez, secară) cu iaurt; fie cu brânzică făcută în casă (500 ml lapte fierbinte amestecat pe foc cu 150 g iaurt, până se, practic, brânzește). Tot aici, pentru gust, dar și pentru necesarul de nutrienți, îi pun și fulgi de nucă de cocos, semințe de chia, semințe râșnite de susan sau de in, în cantități mici. Un praf de scorțișoară sau câteva bobițe din păstaia de vanilie.
La masa de prânz, cea de legume, am adăugat, alternativ, ouă, pește, pui și curcan, carne de vită. Uneori are unt, alteori ulei presat la rece. Spanacul i-l combin și cu orez. Pe final de vară, pentru că am evitat, am pus la aburit odată cu celelalte legume și o felie de roșie.
Pentru că al meu copil mănâncă cantitativ mult la fiecare masă și adoarme devreme seara am amânat introducerea celei de-a treia mese. Nu mai era timp de ea. De ceva timp are la cină un iaurt, sau iaurt cu cereale (dar nu mai primește în cazul acesta dimineața cereale), legume cu brânzică, omletă la cuptor cu legume.
Când se începe diversificarea?
La 6 luni sau, mai devreme, la recomandarea pediatrului. Copilul trebuie să aibă capacitatea să stea în fund, chiar dacă doar susținut, să prezinte interes față de alimente, să își dorească să ducă la gură.
Cât solid, cât lapte?
Cât vrea copilul. În prima lună, Amza a mâncat piure cât timp a deschis gura, apoi am oprit și i-am oferit lapte. Am scos laptele în momentul în care l-a refuzat timp de 5-7 zile la rând. Important este, pentru relația de viitor cu mâncarea, ca momentul mesei să nu fie stresant, ci unul de bucurie.
Când se introduce apa?
Odată cu prima zi de diversificare. De asemenea, cât dorește copilul, dar oferit des de părinte. Mai des în lunile de vară, dar nu numai. Cu lingurița, cu păhărelul de shot, cu cănuța pentru bebeluși. Al meu nu a acceptat o perioadă bună toate cele de mai sus și a băut din biberon. Apoi a luat în considerare cănuța și acum se servește singur când dorește.
Partea a doua a poveștii cu rețete pentru bebeluși, altele decât cele deja povestite, în varianta unei mese complete potrivită pentru un copil care se apropie de un an (OMG, deja!) în episodul următor. Stay tunned!
Comentarii recente