Sursa foto: Pixabay

La ora acesta din (aproape) noapte, cand ar trebui sa termin meal planurile, imi tot joaca in cap cuvintele, ca niste iezi pe amfetamina. Si trebuie sa le insir in text, pentru ca imi place somnul linistit, facut cu mintea limpede.

Tot intalnesc in ultima vreme oameni ai extremelor. Pe de o parte sunt cei care iubesc comoditatea unei rutine a obiceiurilor nesanatoase, pentru ca e mai bine sa stam pe canapea decat sa facem miscare, e mai usor sa mancam fast- food, decat sa pregatim o salata, mult mai simplu sa mergem zilnic la un job care nu ne mai reprezinta, decat sa iesim din zona de confort. Pe de alta parte, sunt cei care cad in capcana dorintei de a face schimbari mari peste noapte. Vedem peste tot, in jurul noastru, oameni care fie au slabit un numar mare de kilograme, fie au performante sportive incredibile, si, in felul acesta, ne dorim si noi sa castigam mai mult, sa facem mai multe lucruri, sa fim altfel…. chiar ACUM. Doar ca intre aceste doua extreme, intre a nu face nimic si a ne dori schimbari peste noapte, sunt actiunile zilnice, acea disciplina a actiunilor, care face diferenta.

Long story short, atunci cand ne intrebam ce sa fac ca sa fac schimbari in stilul de viata, este foarte la indemana sa incepem cu o curatenie in camara si, apoi, cu cateva produse de baza, facem lucrurile mai simple si schimbarile evidente:

1. Aruncati tot ce contine sertarul de goodies; da, si covrigeii aia cu seminte, tot faina alba si ulei hidrogenat contin, nu va mai amagiti!

2. Aruncati si nu mai cumparati faina alba, paste din faina alba, ulei rafinat, vegeta, maggi, si alte cuburi si cubulete aromate.

3. Scapati rapid de tartinabilele din frigider: pateul ala nu e pate (come on, doar stiti si voi), nu-l veti mai manca cand veti constata ca miroase a medicament, margarina nu are ce cauta in viata voastra, branza topita e the sh&^ pentru sanatatea noastra. Aaaaa, si Nutella sau Fineti sunt fix din aceeasi categorie. Nu trisati!

4. Cerealele pline de zahar si indulcitori nu sunt cereale. Sunt doar produse zaharoase bine marketate (pentru copii, pentru slabit, fitness, you name it), care mint frumos din ambalajul lucios.

5. Semipreparatele si congelatele, de la cartofi gata feliati, pana la aluaturi si foi de placinta sau pane-uri sub diferite forme, nu au ce cauta in frigiderul unui om care are cap si il foloseste, atunci cand se gandeste la sanatatea lui. Cum ar fi, daca in loc sa spuneti „Nu am timp sa gatesc”, si ati gasit scuza perfecta, ati spune „Mancatul sanatos nu este o prioritate pentru mine si familia mea!” I know, it makes the difference!

Si acum, dupa ce ati golit si dulapul si frigiderul si camara si va simtiti mai bine si mai usori, e timpul sa inlocuim cu lucruri cu adevarat sanatoase, accesibile si versatile.

1. Cumparati uleiuri presate la rece (masline, in, canepa, floarea- soarelui- pentru salate; nuca de cocos, struguri, susan- pentru gatit).

2. Umpleti camara cu faina integrala, paste integrale, orez integral, orez rosu sau negru, naut, linte, fasole alba si fasole rosie. Oricand nu veti sti ce sa mai gatiti, sunt o sursa buna de inspiratie.

3. Bucurati-va de fructe proaspete (nu, nu ingrasa), in loc de bomboanele cu gust de fructe, legume proaspete sau congelate in extrasezon, salate cu frunze verzi.

4. Alegeti carne din surse sigure (vreti alimente, nu antibiotice si hormoni), lactate care sa contina minim 2% grasime, oua ecologice.

5. Umpleti sertarul de goodies, acum gol, cu nuci, alune, migdale, seminte crude, a caror portie sa o masurati cu mana proprie atunci cand aveti chef de rontait.

6. Sarea de mare, sarea de Himalaya, condimentele din ierburi uscate, turmericul si ghimbirul, zatarul si sumacul sunt intotdeauna o idee buna. Aveti marele avantaj ca va puteti face combinatiile dupa gustul si asemanarea voastra.

7. Google it. O incredibila diversitate de retete din lumea larga, asteapta cuminti sa le experimentati si sa le adaptati.

Si reveniti la normalitate. La normalitatea mancarii gatite acasa, la normalitatea meselor in familie, la normalitatea imbratisarii celor dragi, la normalitatea de a oferi ganduri, energie, zambete, fara a astepta nimic in schimb.