Mă uit în oglindă și sunt tot eu cea de anul trecut. Mă uit în interiorul meu și nu s-a schimbat nimic față de acum două săptămâni. Poate doar adaptarea de la programul de vacanță la viața de om al muncii este mai greu de digerat.
Ideea de schimbare la început de an, de la o zi la alta, e doar o presiune inutilă pe care o adăugăm la cele deja existente. Prea fără miez. Prea pentru alții și mai puțin pentru cât știm noi că putem duce.
Un singur obiectiv, o acțiune perpetuată și transformată în obicei, este mult mai mult și mult mai palpabil decât o listă cu lucruri de bifat și niciodată de concretizat.
Și pentru că despre ce punem în farfurie am tot vorbit, propun să elucidăm importanța mestecării alimentelor și felul în care influențează, pe foarte scurt, digestia.
Sistemul nostru digestiv nu va câștiga un Oscar vreodată, dar cu siguranță merită aplauze pentru felul în care transformă alimentele în nutrienții atât de necesari organismului. Digestia în 5 pași simpli (sau nu prea):
1- Digestia nu începe în gură, ci mult mai devreme. Atunci când mirosim și vedem mâncarea care urmează a fi ingerată. Creierul transmite comanda sistemului digestiv să se pregătească de acțiune: glandele salivare își încep activitatea, stomacul și intestinul se pregătesc de primire.
2- Cu mâna, lingura sau furculița hrana este introdusă în gură și începe procesul de mărunțire a alimentelor, amestecarea lor cu salivă, digestia carbohidraților (cu ajutorul unei enzime), urmată de înghițire.
3- Bolul alimentar ajunge în stomac, prin esofag. Aici are loc fărâmițarea în particule și mai mici a hranei și amestecarea ei cu alte enzime, acid clorhidric și mucus. În stomac începe digestia proteinelor și grăsimilor.
4- Urmează intestinul subțire, unde hrana digerată (transformată în chim) este amestecată cu alte enzime și sucuri gastrice provenite de la pancreas și bilă. În intestinul subțire are loc absorbția vitaminelor, mineralelor, zaharurilor, acizilor grași și aminoacizilor. Adică tot ce are nevoie organismul din hrană.
5- După ce partea bună a fost absorbită prin pereții intestinului subțire, restul trece în colon, unde este absorbită apa. Resturile sunt eliminate prin rect și anus.
Așa cum se vede, digestia începe cu mult înainte ca hrana să ajungă în stomac. Un prim obiectiv, dacă ai planuri de mâncat sănătos anul acesta, poate începe de la mestecarea cu simț de răspundere a alimentelor. Un prim obiectiv este digestia mai bine făcută, cu mai puțină (spre deloc) balonare. Nici măcar nu-i nevoie să îți propui să faci acest lucru la cele trei mese principale, ci, să zicem, la cină, când nu te grăbește nimeni. Stomacul nostru nu știe că trăim în epoca vitezei și nici nu-i pasă. Așază-te la masă. Lasă telefonul deoparte. Închide orice ecran. Meriți să stai liniștit, pe scaun, cu farfuria de mâncare în față. Miroase. Privește. Mestecă. Bucură-te de gust. O să te saturi mai repede. O să îți placă mai mult. O să dormi mai ușor. În timp, o să ai abdomenul mai plat. Noul tu din noul an este așa cum îl modelezi zi de zi, îmbucătură cu îmbucătură.
Sursa foto: pixabay.com
Comentarii recente