Sursa foto: Pixabay
Ma intalnesc cu C, one of my bff (sunt un om norocos, am mai multe bff). C. este medic oftalmolog si povesteste cu mare haz (asa rau imi pare ca nu isi face un blog!) despre ce isi mai pun oamenii in ochi. Ceaiul de musetel si galbenele este deja old school. Acum oamenii se trateaza cu miere, uleiuri presate la rece si alte exotisme. :)) Ce voiam sa va spun este ca si eu aud foarte des diverse mituri legate de alimentatie. Pentru ca am ajuns in zona periculoasa in care ne e frica sa mancam. Pana sa ajunga leguma din farfurie in gura, ne intrebam daca e bine sa mancam verde la ora aia, de unde provine, ce maini au cules-o si, mai ales, daca a fost gatita al-dente, in vase care nu contin aluminiu. Si pentru ca informatiile sunt atat de multe si din toate directiile, preferam sa le ignoram chiar si pe cele reale si sa ingurgitam tot covrig de dimineata si tot fast food la pranz. Ca oricum ne fac toate rau, macar sa fie bune la gust. Am uitat de normalitate si de bun simt. Am uitat de noi, de legatura cu propriul corp si cu mancarea din farfurie.
Cele mai des intalnite mituri pe care le aud aproape zilnic, sunt, dupa cum urmeaza:
Mit: Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb
Adevar: Zaharul brun este zahar alb, aflat la un alt prag de rafinare. Asta, daca nu cumva, avem norocul sa fie colorat. Efectul asupra organismului este acelasi, doar pretul de la raft mai mare.
Mit: Ouale contin colesterol si consumul lor poate duce la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
Adevar: Ouale sunt printre cele mai sanatoase, nutritive si complete alimente. Nu exista studii relevante care sa confirme legatura dintre consumul de oua si cresterea coleterolului. Dimpotriva, gatite dietetic (fierte, posate, omleta fara ulei sau la cuptor), imbunatesc profilul lipidic, crescand doar nivelul colesterolului bun. Oricum, ouale la micul dejun sunt o idee mult mai buna comparativ cu un covrig.
Mit: Cafeaua nu este buna pentru sanatate
Adevar: Daca ne limitam la 1-2 cesti pe zi si nu adaugam tot borcanul cu zahar, plus niste frisca, indulcitori si alte minuni (nobody is perfect), cafeaua este chiar sanatoasa. Este cea mai buna sursa de antioxidanti, accelereaza metabolismul si digestia si imbunatateste performantele intelectuale.
Mit: Ultima masa a zilei trebuie sa fie la ora 18.00
Adevar: Ultima masa a zilei trebuie sa fie cu aproximativ 3 ore inainte de ora de somn. Cred ca va este foarte cunoscut scenariul: mancati la 18.00 si va promiteti ca este ultima masa a zilei. Pe la 22.00 vi se face iar foame si nu puteti adormi fara a da cateva ture la frigider. Trei ore sunt suficiente pentru ca stomacul sa digere mancarea, iar organismul sa se poate odihni linistit peste noapte.
Mit: Sarea in mancare este daunatoare; alimentele fara sare sunt cele mai sanatoase
Adevar: Come on, am crescut cu totii cu Ispirescu si cu a lui „Sarea in bucate”. Iti dai seama de importanta sarii in mancare abia atunci cand lipseste. In plus, sodiul este un electrolit esential in organismul nostru; daca celulele noastre nu primesc sodiu, putem chiar muri (freaky, I know!). Cele mai recente studii arata chiar ca lipsa sodiului poate duce la cresterea trigliceridelor si a colesterolului. Consumati sare, dar cu moderatie; gustati mancarea inainte de a adauga un surplus.
Comentarii recente