Că-i vorba de erupții dentare, perioade de achiziții sau doar pentru că a crescut, cert este că fii-miu a devenit selectiv cu ceea ce mănâncă. S-au dus vremurile când deschidea gura ca puiul de vrabie și primea cu miam-miam și recunoștință pentru fiecare îmbucătură tot ce îi ofeream de mâncare. Acum arată foarte demanding cu degetul pufos ce să îi dau din farfurie, ba chiar își ia singur, când pare că nu pricep suficient de repede. Și cum nu poate trăi doar cu pâine, iaurt, ouă și brânză (deși el are altă opinie), am devenit din ce în ce mai creativă în conceperea micului dejun.

Iată, deci, 5 idei de mic dejun pentru copii de peste 1 an, dar și pentru adulții pofticioși și cu chef de gătit dimineața.

Pancakes cu afine și cocos

Ingrediente:

-2 ouă

-4 linguri cu vârf făină integrală

-2 linguri nucă de cocos 

-100 ml lapte

-1 banană mare

-2 linguri unt topit

-1 cească afine

-1 linguriță praf de copt bio

-pudră de vanilie

Mod de preparare:

Se bat ouăle, se adaugă untul topit, laptele și banana pasată. Apoi se amestecă ingredientele solide (făina, nuca de cocos, praful de copt, vanilia) și se omogenizează cu cele lichide. Se adaugă afinele. Se coc intr-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin unt, punând câte o lingură mare de aluat pentru fiecare pancake.

Brioșe cu cireșe

Ingrediente:

1 ou

-1 banana medie

– cireșe fără sâmburi

-70 g unt topit

-200 g faina integrala

-2 lingurite praf de copt bio

-150 ml lapte

Mod de preparare:

Banana (recomandat să fie bine coaptă ca să îndulcească puțin, deși un copil care nu cunoaște gustul dulce intens nu va protesta nici în cazul uneia nu la fel de coapte) se pasează cu furculița și se amestecă cu oul batut. Se toarnă câte puțin untul topit și apoi laptele. Faina se amestecă cu praful de copt și se încorporează. Se pune aluatul în forme de brioșe, se adaugă fructele și se coace la 180 grade timp de 25- 30 min.

Biscuiți porridge cu mere

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:

-8 linguri fulgi de ovăz

-1 lingură semințe de chia

-1 măr mediu tăiat cubulețe

-400 ml lapte

-anason stelat

-scorțișoară

-pudră de vanilie

Mod de preparare:

Fulgii de ovăz, semințele de chia, cubulețele de măr și 3 petale de anason stelat se fierb în lapte până când lichidul este absorbit. Se lasă amestecul la răcit, se scot petalele de anason și se adaugă vanilia și scorțișoara. Se pun biscuiții cu lingura pe hârtie de copt și se coc la 200 grade timp de 25-30 minute sau până se rumenesc ușor.

Quinoa roșie cu mere, nuci și scorțișoară

Ingrediente:

-3 linguri quinoa roșie

-1 măr 

-o mână miez de nucă

-scorțișoară

-semințe râșnite de in

Mod de preparare:

Quinoa rosie se  prehidratează de seara pana dimineata sau minim 2 ore. Se clătește sub jet de apă rece și se fierbe timp de 10-15 min. Între timp, se taie cubulețe un măr mediu, se amestecă cu câteva picături suc de lămâie, o mână miez de nucă (miezul de nucă se râșnește pentru copiii sub 4 ani, este un aliment cu risc mare de înec), scorțișoara și jumătate de linguriță semințe râșnite de in. Se adaugă quinoa roșie fiartă și se omogenizează.

Brioșe cu mozzarella și broccoli și salată de ardei copt

Ingrediente:

-2 ouă

-2 linguri făină integrală

-1 cească buchețele broccoli fiert tăiat mărunt

-50 g mozzarella rasă

-1 linguriță praf de copt bio

-mărar

-turmeric

-un praf de piper

-1 fir ceapă verde

-2 linguri ulei de măsline presat la rece

Mod de preparare:

Se bat ouăle, se adaugă uleiul de măsline și se amestecă ușor cu telul. Se încorporează mozzarella, broccoli bine scurs de apă, ceapa verde și mărarul tăiate fin și condimentele. La final se omogenizează făina și praful de copt. Se toarnă amestecul în forme de brioșe și se coace la 180 grade timp de 20-25 minute.

Amza le-a mâncat cu salată de ardei copt și a fost mulțumit, se pare.

Aceste variante sunt pentru perioadele de mofturi, fițoșenii sau disconfort. Altfel, micul dejun  înseamnă ou fiert și omlete, brânză nesărată, castraveți, salată de rucolla sau baby spanac, avocado sau hummus, porridge cu diverși fulgi, semințe și fructe, pâine cu unt și magiun de prune fără zahăr, kefir sau iaurt. Chef de joacă și poftă de mâncare să fie!