Una dintre fricile celor care vin la consiliere (dincolo de faptul că vor muri de foame sau că se vor sătura pe viață de brânzică de casă și piept de pui cu salată) este că vor fi nevoiți să își cântărească mâncarea. Se imaginează cântărind mărul înainte de a fi mâncat, aflând gramajul cotorului și semințelor și apoi făcând operații matematice complicate. Cum știi cât înseamnă 150g de fructe? Dar 200 g carne de curcan? Este o olimpiadă a fricilor, iar frica aferentă porției corecte trebuie descalificată încă de la start.

Ahh, și iubesc discuțiile acestea aproape la fel de mult pe cât iubesc prosecco rece într-o seară de vară. O primă întâlnire, fără spaima cantităților și gramajelor, e puțin tristă și puțin fără potențial. Potențial de a arunca în aer toate soluțiile astea nefezabile, toate panicile și coșmarurile legate de mâncare. Punctual și pe termen lung. Life time, așa.

Cum măsurăm porțiile corecte? Cu bunul simț, în primul rând. Nu putem alege să mâncăm un lighean de salată doar pentru că este harmless regarding the calories. Pentru că volumul stomacului se expandează forțat la orice vârstă și cu orice frunză, nu numai cu pizza sau paste. Pasul următor este să ne folosim de ceea ce avem la înde- mână (nope, nu e vorba de un cântar), și anume de mâinile proprii, de o lingură sau o linguriță sau de o banală ceașcă.

Iacă așa.

Carnea albă gătită: pui/curcan/iepure- o bucată de dimensiunea podului palmei

Carnea roșie gătită: vită/porc/miel- o bucată de dimensiunea podului palmei

Pește gătit- o bucată de dimensiunea palmei (cu tot cu degete)

Brânză- 1/2 ceașcă

Unt de arahide/unt de migdale– cât degetul mare de la mână, aproximativ 1 lingură

Cereale integrale gătite: paste, orez, quinoa, mei, hrișcă- cantitatea care încape într-un pumn deschis

Cereale pentru mic dejun– fulgi integrali de ovăz, mei, hrișcă, orz- 3-4 linguri sau 1/2 ceașcă

Salate și frunze verzi- cantitatea pe care o putem cuprinde în ambele palme deschise larg

Legume coapte– cantitatea de dimensiunea pumnului personal

Migdale, nuci, caju crude– cantitatea pe care o putem cuprinde în pumnul închis

Fructe proaspete– 1 ceașcă pentru fructele mici (afine, mure, cireșe, vișine, căpșune), 1-2 bucăți pentru mere, pere, portocale, grapefruit, kiwi, gutui, nectarine si piersici, 3-4 buc pentru prune, 1 felie lată de 3-4 degete pentru pepene.

Fasole, linte, năut fierte– cantitatea care încape într-o ceașcă

Ulei presat la rece- 1 lingură

Semințe crude– 1 lingură

Ciocolată- muhahaha!- un rând de tablete de lungimea degetului arătător

În funcție de kilogramele aflate la purtător, de tipul de sport dar și de frecvența cu care se face, de obiective și starea de sănătate, porțiile se ajustează. Vor fi, cu siguranță, persoane care vor avea nevoie de mai mulți carbo, dar și persoane care vor mânca doar jumătate de porție de brânzeturi și vor plusa cu leguminoase, spre exemplu.

Porțiile corecte ne ajută să dansăm între extreme și să atingem echilibrul pe care îl căutăm doar declarativ. Ne ajută să nu mai alergăm ca la maraton între a ne înfometa și a mânca prea mult. Câștigă punctaj maxim la întrebarea cât trebuie să avem în farfurie din fiecare grupă alimentară. Și, poate cel mai important, ne aduc în stadiul în care nu mai plonjăm circular în punctul de plecare, acela în care abia așteptăm să se termine ca să mâncăm amandina cu sirop de zahăr și ciocolată din belșug, și evităm cele 40.000 de diete existente în lume (real thing), pastilele sau ceaiurile minune, calea rapidă și neasumată.