Sursa foto: Pixabay

Nu mai radeti, acolo, in ultima banca! Ne-a napadit marketingul lu’ „fara” si „adaugat”. Rafturile magazinelor sunt pline de fara gluten, fara zahar, fara lapte, fara grasimi (de care???), fara ou, vegan sau kosher, cu fier adaugat, cu vitamina D sau cu un continut scazut de sare. Alergam dupa produse ambalate cu denumiri cat mai putin cunoscute si am uitat de alimente.

Pai, ati vazut voi undeva broccoli ambalat, pe a carui eticheta sa scrie „fara colesterol” sau „produs vegan”? Dar mai bine putin sa cugetam si sa aflam ce ascund etichetele produselor ambalate, de ce e bine sa ne ferim si cum putem demasca minciunile frumos manipulatoare.

Sa incepem cu inceputul, subiectul nostru preferat fiind, bineinteles, zaharul:

-Atunci cand zaharul este primul ingredient din lista de pe ambalajul desertului tau preferat, inseamna ca acel produs contine, in cel mai mare procent, zahar. Adica contine mai mult zahar decat faina, mai mult zahar decat cacao, mai mult zahar decat lapte.

-Atunci cand pe ambalajul unui produs, este mentionat „fara zahar”, trebuie sa cautam, cu precizia unui detectiv, inlocuitorii adaugati pentru a pastra gustul bun, inlocuitori care sunt, de cele mai multe ori, mai nesanatosi decat zaharul:

  • Siropul de agave- este mai nociv pentru organism decat zaharul; contine o cantitate foarte mare de fructoza (70- 90%) si produce grave probleme metabolice;
  • Siropul din orez brun, care este prezentat ca un indulcitor sanatos, deoarece nu contine fructoza- este, de fapt, la fel ca si zaharul, o calorie goala, deoarece este lipsit de nutrienti. Are, in schimb, un IG foarte mare- 98, care face ca glicemia sa creasca brusc, imediat dupa ce l-am consumat;
  • Produsele organice procesate- zaharul organic este la fel de nociv ca si zaharul conventional; biscuitii organici, contin faina, grasimi procesate si indulcitori, toate ambulate sub umbrela “organic” si vandute la suprapret;
  • Sucurile de fructe, considerate sanatoase pentru ca provin din fructe. De cele mai multe ori nu este asa, ele provenind din concentrate
  • Produsele “sarace in grasimi” sau “fara grasimi”, au gustul imbunatatit printr-un continut mare de zahar si indulcitori artificiali
  • Ca sa aflati cat zahar contine un produs, impartiti cantitatea de zahar specificata pe ambalaj, la 4. Spre exemplu, aflam despre o prajitura care contine 24g zahar, ca are 6 lingurite de zahar.

-Verificati cu atentie eticheta cerealelor ambalate. Cerealele pentru mic- dejun- marketate ca avand cereale integrale, bob intreg, sanatoase pentru copii, sarace in grasimi- contin, de fapt, cereale rafinate, zahar si indulcitori si arome artificiale. Sau, si mai bine, combinati acasa, intr-un borcan, fulgi de ovaz, mei, secara cu nuca de cocos, curmale, merisoare, scortioara, nuci, alune, migdale sau ce va mai place. True sugarfree, va spun!

-Atunci cand apelam la obsesia nationala de numarare a caloriilor, trebuie atentie la numarul de calorii per total produs si nu per portie. De cate ori ati mancat doar 2 biscuiti dintr-un pachet (cat reprezinta o portie), si nu pachetul intreg?

-Produsele cu vitamine si minerale adaugate (fier, calciu, vitamina D), care au inceput sa decoreze si la noi rafturile magazinelor, sunt, de fapt, produse foarte rafinate, si pentru ca nu prea mai au nici un beneficiu pentru sanatate, producatorii au adaugat diverse pentru a distrage atentia si a creste vanzarile. Ati vazut undeva o rosie cu fier adaugat?

-Lactatele degresate sunt o mare pacaleala. Sunt un fel de tricou facut in China pe care scrie bumbac, dar materialul e clar poliester. Gustul bun si cremos este dat tocmai de grasimea din lapte. Si atunci, cum de am ajuns sa mancat iaurt cremos cu 0% grasime? Unde apare compromisul? Apare tocmai in aditivi si indulcitori, in substantele care inlocuiesc grasimea si pastreaza gustul bun.

Grasimile. De care sa mancam, de care sa ne ferim si pe care sa le consumam cu moderatie? Raspunsurile, in ordinea numerelor de pe tricou: nesaturate (peste, avocado, nuci, alune, seminte, ulei presat la rece), trans (margarina, ulei rafinat), saturate (carne rosie, unt, branzeturi, grasimi animale).

Am sa inchei cu un citat din Michael Pollan, unul dintre preferatii mei, care contine esenta unei alimentatii sanatoase: „Eat food. Not too much. Mostly plants”.