Sursa foto: Pixabay
Cei care au fost cu mine in vacanta o sa mustaceasca acum. Pentru ca, asa cum v-am mai povestit, aici si aici, pentru mine vacanta inseamna relaxare pana la capat, daaaar, cu mici reguli pe care incerc sa le respect, cu acea disciplina de care nu mai dezic. In felul asta, ma bucur de toate placerile culinare, nu ma frustrez si nu imi refuz nimic, si nici nu ma intorc cu kilograme in plus.
Circula un mit urban (nici aici nu scapam de cercetatorii britanici :)), potrivit caruia, vara mancam mai usor, facem mai multa miscare, suntem mai supli si mai fit. Dar, studiile arata ca persoanele care pleaca in vacanta si copiii care iau pauza de la activitatile scolare castiga in greutate, mai ales in perioada verii.
Si nici nu-i de mirare: gratare, inghetata, sucuri si limonade pline de indulcitori, vanzatorii ambulanti de pe plaja sau de la munte, lipsa rutinei. Daca in perioada scolii sau a perioadei in care mergem la birou ne este, paradoxal, desi avem aparent mai putin timp, mai usor sa ne organizam, se pare ca in perioada verii, relaxarea vine la pachet si cu relaxarea alimentara si a programului de exercitii fizice.
Si atunci, cum sa facem? Pentru ca perioada vacantelor este in toi, iar eu primesc intrebarea asta mai des decat orice altceva, am decis sa scriu aici un mini ghid, util sper eu, pentru gurmanzii de toate felurile. Asadar, CUM SA NU ITI SABOTEZI SANATATEA SI SILUETA IN TIMPUL VACANTEI DE VARA, sau ce am testat eu si am observat ca functioneaza. Si, cu putina vointa, zau ca se poate:
1. Alege un mic dejun sanatos (e posibil sa fie singura masa sanatoasa a zilei)
-oua cu legume
-fulgi de ovaz cu iaurt
-fructe
-branzeturi si legume
-avocado
-hummus
- Viziteaza pietele locale si alege zilnic fructe de sezon (pe langa experienta culinara locala, care nu e de ratat, va scadea si pofta de dulce, pentru ca organismul primeste necesarul de fructoza)
- Hidrateaza-te! Apa ajuta la obtinerea unui bronz uniform, la pastrarea tenului si pielii luminoase, contribuie la starea de energie si buna- dispozitie
- Mananca o salata la fiecare masa! Fie ca alegi pizza, paste, risotto sau carne cu legume, o salata va ajuta la digestia mai buna a mancarii, si te va face sa mananci mai putin.
- Savureaza deserturi de calitate, cu traditie locala, dar numai in prima parte a zilei. Daca tot se depun pe solduri, sa stiti de ce
- Mancati local: fructe de mare si peste, daca sunteti intr-o localitate cu deschidere la mare sau ocean; branzeturi, daca va aflati intr-o zona unde se cresc animale; legume si fructe; testati produsele de brutarie
- Alegeti mancarurile care sunt fierte, coapte, inabusite, rumenite
- Aveti grija la cantitatea si calitatea sosurilor
- Daca sunteti party people si beti mult alcool in vacanta, consumati de 2 ori mai multa apa, pentru a ajuta la metabolizarea alcoolului.
- Alterneaza mesele copioase, cu mancaruri mai usoare: daca ai mancat mai consistent si nesanatos la pranz, alege o cina light, obligatoriu insotita de o salata.
- Evita restaurantele all you can eat
- Imparte cu familia si prietenii portiile mari de mancare
- Nu adauga sare in plus la mancare, contine deja suficienta.
- Solicita salatele fara dressing adaugat si adauga o cantitate rezonabila
- Bea apa mai degraba inainte decat dupa masa.
- Alege sa ai la indemana fructe uscate si nuci/alune/migdale crude (potolesc foamea si te tin departe de tentatii)
Ce sa evitam in perioada verii si in perioada vietii din alimentatia noastra
1 .Minigogosi insiropate, pline de coloranti si ciocolata
Sunt parca o emblema a parcurilor, a vanzatorilor ambulanti de pe plaja. Sigur ca amestecul de faina alba, grasimi rafinate si zahar ne incanta papilele gustative, ne surescita creierul, ne da senzatia de placere prin eliberarea dopaminei. Dar, in aceeasi masura, minigogoselile ne suprasolicita pancreasul, si sunt o sursa de grasimi trans, cel mai periculos tip de grasimi. Ele cresc LDL, scad HDL, ingroasa arterele si cresc riscul cardiovascular. In plus, cresc inflamatia din organism.
- Cocktailurile
Pline de coloranti, zahar, conservanti. Au un numar mare de calorii goale provenite din zahar si alcool. Se metabolizeaza greu, necesita o cantitatea mare de insulina, iar organismul depune caloriile acolo unde nu ne dorim.
- Zahar, zahar, zahar
Calorie goala, pentru care organismul foloseste din resursele proprii pentru a metaboliza; astfel ne putem trezi “ca din senin” si cu kilograme in plus si cu ceva carente de vitamine si minerale
- Produse procesate care poarta marca alimentelor sanatose
Acest tip de produse, marchetate ca fiind sanatoase, sunt produsele rafinate, care, pentru a parea sanatoase, au vitamine sau minerale adaugate; sunt imbogatite cu calciu, vitamina D, fier.
- Sucurile de fructe, considerate sanatoase pentru ca provin din fructe. De cele mai multe ori nu este asa, ele provenind din concentrate
- Produsele “fara zahar adaugat”
Au, de cele mai multe ori, indulcitori artificiali, mult mai nocivi decat zaharul.
Mai presus de orice regula, bucurati-va de vacanta! De oameni, de locuri, de mancare! Fara presiune si fara frustrari! Dar cu un minim de disciplina, care va va face mai usoara revenirea acasa. #eatingfortomorrow #ihealth
Comentarii recente