Sursa foto: pixabay.com

Or fi ochiii oglinda sufletului, dar un ten curat și luminos parcă ne face ziua mai bună, atunci când ne uităm dimineața în oglindă. Cremele și măștile de față cu acid hialuronic, colagen sau coenzima Q10 fac mici minuni, atunci când le aplicăm minuțios și constant. Dar adevărata grijă pentru pielea noastră se face insideout, prin stilul de viață pe care îl alegem pe termen lung. Dacă la 20 de ani avem tenul cu care ne-a înzestrat natura, de la 30+, avem tenul pe care îl merităm.

Și nu e nevoie de prea multă știintă, lucrurile sunt destul de clare. Dar un strop de recapitulare nu strică, zic. Să vedem, care sunt alimentele care ne sabotează sănătatea pielii.

Zahărul

V-am povestit și răspovestit pe aici că zahărul produce inflamație în organism. Iar un consum constant de zahăr (știți voi, o ciocolățică mică- mică azi, o înghețată mâine, hai, și o napolitană, pe lângă zahărul ingerat din pâine, sosuri, alimente procesate) se arată la „față” prin riduri, acnee, păr facial în exces sau pigmentarea tenului.

Cum se întâmplă acest lucru? Metabolizarea zahărului scade cantitatea de colagen și elastină, care oricum se diminuează odată cu trecerea timpului, și, duce la apariția ridurilor. Consumul de zahăr și îndulcitori, prin suprasolicitarea pancreasului, poate duce la apariția rezistenței la insulină, care se manifestă, fizic, și prin creșterea în exces a pilozității faciale și apariția petelor pigmentare. Zahărul este vinovat și pentru creșterea secreției de sebum, una dintre cauzele apariției acneei.

Carbohidrații simpli

Pastele din făină albă, pâinea și produsele de panificație pregătite cu făină albă, orezul alb, sunt carbohidrați simpli, care, pentru a fi metabolizați, sunt transformați în organism în zaharuri cu eliberare rapidă. În cuvinte simple, atunci când mâncăm aceste alimente, glicemia are hopuri, crescând și scăzând brusc. Ați citit cu atenție ce se întâmplă cu tenul nostru atunci când mâncăm zahăr? Perfect. Pentru că același lucru se întâmplă și în cazul carbohidraților simpli.

Alcoolul

Pe lângă faptul că ne relaxeză, ne dezleagă limba, ne face să fim mai veseli și dezinvolți, un alt efect al alcoolului, este deshidratarea, fiind un diuretic foarte „eficient”. Neînsoțit de o cantitate semnificativă de apă, consumul de alcool duce la apariția ridurilor și liniilor fine pe suprafața tenului. Un cocktail cu alcool și zahăr este ajutorul ideal pentru un ten deshidratat și lipsit de elasticitate.

Grăsimile trans

Margarina, uleiurile rafinate întrețin starea de inflamație în organism, iar acest aspect se vede imediat și pe față. Acneea și pielea cu exces de sebum sunt doar primele semne ale unei alimentații bogate în grăsimi trans. Alimentele procesate, cele ambalate, fie ele dulci sau sărate, conțin, cel mai adesea, grăsimi trans.

Glutenul

Nu neapărat în cantitatea în care se găsește, în stare naturală, în cereale, ci, mai ales, atunci când vorbim de glutenul adăugat. Dacă citiți cu atenție etichetele produselor pe care le puneți zilnic în coșul de cumpărături, veți observa că majoritatea au gluten adăugat sau sunt făcute din premix cu gluten adăugat. În acest context a crescut incidența intoleranței la gluten din ultimii ani. Pielea resimte efectele unei diete bogate în gluten și se manifestă prin aspect încărcat, tern, cu eczeme și iritații.

Digestia îngreunată

Combinațiile alimentare incorecte, o cantitate prea mică de fibre în dieta zilnică, lipsa hidratării, alimentele prăjite, fac ca digestia să fie îngreunată, tranzitul intestinal să se producă ineficient și insuficient. Colonul nu mai face față în procesul natural de detoxifiere, iar pielea preia o parte din funcțiile lui. Apar, astfel, acnee, eczeme, dar și un miros neplăcut al corpului.