În perioada premergătoare Crăciunului (și nu numai, dăcă e să fiu sinceră până la capăt), oscilez între 2 stări contradictorii: lipsa timpului si chefului pentru gătit și dorința de a avea o alimentație curată, ca să intre fără vină și opreliști, cozonacul și sarmaua. Ca să înțegeți contextul, la noi, lucrurile stau cam așa: în weekend prestez o supă și vreo două feluri principale, mâncare ce ne umple burțile la masa de prânz și cină, până pe miercuri. Miercuri seară în farfurii se arată o salată cu ingrediente de sezon. La cuptor mai bag un pește și o tură de legume la abur. Poate fac, dacă sunt simpatică, și sunt de cele mai multe ori, și un sos de avocado. Pentru prânzul de joi și vineri. Joi seară, iar salată (no worries, nu moare nimeni de foame!). Vineri seară fac trei cruci mari să ne nimerim în oraș. Dacă nu, comandăm sau organizăm o seară de gătit loco, unde eu mă ocup doar de aranjat farfuriile pe masă.

Și pentru că am câteva feluri de mâncare prestabilite, numai bune de pus în farfurie când nu am nici timp, nici chef, dar foamea ne dă târcoale, m-am gândit să le împărtășesc și aici. Trebuie să vă spun însă, că eu nu consider sarea, piperul, uleiul de măsline și sucul de lămăie, ceapa și usturoiul ingrediente, ci doar condimente, fără de care nu se pot confecționa d-ale gurii și, practic, nu se poate viețui. Ca să nu ziceți că trișez și că depășesc numărul de ingrediente din titlu.

Așadar, fără pic de ocoliș:

Supă cremă de cartof dulce și ghimbir- ceapă, ardei kapia, cartof dulce. Tăiate cubulețe și fierte. Pasate și condimentate cu sare, piper, ghimbir ras, ulei de măsline.

Salată sushi (mă rog, un fel de)- quinoa fiartă, somon la cuptor tăiat fâșii, broccoli fiert al-dente. Repeat cu sare, piper, suc de lămâie, ulei de măsline.

Conopidă gratinată- buchețele fierte de conopidă, brânză de capră, iaurt. Amestecate și rumenite la cuptor.

Rădăcinoase la cuptor cu sos de avocado- cartofi (da, cartofi, că nu mușcă) și rădăcină de țelină tăiate cubulețe și rumenite la cuptor servite cu sos dintr-un avocado pasat, amestecat cu suc de lămăie, piper, usturoi.

Salată caldă cu fasole verde și ton- fasole verde fiartă al-dente, ton, ou fiert, ceapă roșie, sare, piper, suc de lămâie, ulei de măsline.

Hai, că nu e greu! Dacă eu pot și voi puteți. Luați cele de mai sus cu titlu de recomandare și jonglați cu ingredientele preferate. De cele mai multe ori, ceea ce iese întâmplător în farfurie într-o seară, e foarte posibil să devină intenționat în serile următoare.

Sursa foto: Pixabay