Sursa foto: Pixabay

Greu cu online-ul in perioada aceasta! M-a acaparat activitatea din off, si zau daca nu imi place asa! Dar pentru ca sunt multe lucruri de impartasit cu voi si pentru ca umbla vorba prin targ ca am abandonat blogul, revin, usor- usor.

„Alina, cum fac sa mananc sanatos si sa nu ma mai indop cu dulciuri la birou sau seara?” Mai mult sau mai putin, cam asta e principala dilema a celor pe care ii consiliez sau a celor care imi scriu zilnic. Nu prea stiu de unde sa inceapa si mai, ales, cum sa faca. Iar primul raspuns care imi vine in minte, scurt, cuprinzator si putin crud, recunosc (ah, ce imi place!), este: „Nu mai cumpara dulciuri si limiteaza alimentele foarte procesate!” Usor de zis, dar…. si de facut! Pe cuvant ca nu-i complicat deloc.

Vedeti voi, ideea asta de #stildeviatasanatos este asa un balaur mare cu sapte capete, si nu stim pe care trebuie sa il taiem primul, ca sa omoram balaurul mai repede. Orice obiectiv care pare mare si inspaimantator, are nevoie sa fie desfacut in bucatele mici, in niste baby obiective zilnice, mai usor de dus si de facut. Unele de care sa ne bucuram, ca de niste mici victorii personale.

Intotdeauna, pentru a nu manca haotic, ci organizat si sanatos, este nevoie, si in relatia cu mancarea, ca in orice alt tip de relatie (mai ales in cea cu noi insine), de logistica. Acest lucru presupune 3 pasi simpli:

Stabilirea unui meniu saptamanal orientativ in functie de preferintele personale si ale colegilor de convietuire, dar si in functie de sezon si de alimentele care zac in camara/congelator si urmeaza sa expire. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu urasc (nu e un cuvant prea puternic pentru ceea ce simt) sa gasesc in camara alimente stricate sau pline de insecte si sa fiu nevoita sa spal/curat/aerisisesc zona. Nimic mai dizgratios decat un castravete moale in care iti intra degetele!

Dupa ce am stabilit meniul si ce alimente avem „pe stoc”, facem o lista de cumparaturi cu necesarul ramas, Pe hartie, pe telefon, whatever. Cum va da mana si va lasa tehnologia.

Urmeaza mersul propriu- zis la cumparaturi. Tot la pasul acesta ajuta si gatirea in avans pentru 2-3 zile. Stiu teoria cu mancarea proaspata, dar o mai stiu si pe aia cu lipsa de timp. Intre a manca ciocolata la cina, prefer o supa crema gatita cu o seara inainte. Intre 2 merdenele la birou si 1 bucata de peste cu legume gatite duminica seara si mancate marti la pranz, le prefer pe cele din urma. Poate fi si fun dar si sanatos sa folosesti mancarea in avantajul tau! Doar zic!

Cu acesti 3 pasi simpli impusti 2 iepuri dintr-o lovitura: ai la indemana mancare sanatoasa, accesibila si gustoasa si eviti cheltuiala inutila pe mancare cumparata aiurea, doar pentru ca era la oferta sau pentru ca ti s-a parut ca ai avea pofta, atunci cand ai vazut-o pe raft. Ba il cam prinzi si pe al treilea (iepure, of course), daca stau sa ma gandesc bine, scapand de vesnica intrebare: „si eu/noi/copilu’, ce doamne iarta-ma, mai mananc/mancam/mananca azi?” Aici, daca nu te descurci, te pot ajuta. Am devenit, cumva, dar nu chiar intamplator, pentru ca exersez zilnic, expert. 🙂

Ce ar trebui sa contina cosul saptamanal de cumparaturi? Am sa va dau un exemplu de lista pe care eu o folosesc acum, la final de toamna.

-proteina animala: peste de captura, curcan, iepure sau vita. Aleg, de obicei, doua tipuri de carne.

-lactate: branza de capra/iaurt/kefir/unt

-oua

-cereale integrale: fulgi de ovaz/boabe de hrisca integrala

-legume de sezon: ardei kapia/dovlecei/morcovi/vinete/conopida/fasole verde/castraveti

-legume congelate: broccoli/legume chinezesti

-fructe de sezon: prune/mere/struguri/nectarine

-salate cu frunze verzi

-exotisme: avocado/lamai

-apa plata/ceai de ghimbir/ceai verde/lapte vegetal de migdale

-migdale/nuci caju/nuci romanesti

-naut (pentru hummus)/linte/fasole uscata/paste integrale

-ulei presat la rece: masline/dovleac/nuca/nuca de cocos

-seminte crude: susan/in/chia/dovleac/susan negru

-condimente uscate: oregano/busuioc/ierburi de Provence/turmeric/cimbru/scortisoara/nucsoara/cardamon

-faina integrala/pudra de vanilie- pentru rarele momente cand pregatesc desert (don’t tell anybody!)

Stiu ca pare o lista foooaaarte lunga, care poate speria orice buzunar. Nu-i musai sa fie bio/eco, dar e bine sa gasim surse sigure. O buna parte sunt alimente pe care le veti cumpara cu recurenta de 1-2 luni. Nu luati in fiecare saptamana uleiuri, seminte sau condimente. Nici naut/linte/fasole/paste.  Sunt alimente spornice, pe care e bine sa le avem in camara, just in case, pentru ca se pot transforma rapid, si, mai ales, la vreme de foame mare, intr-o mancare comestibila. Algoritmul celor trei pasi functioneaza garantat, cu rezultate foarte bune. Lasati deoparte ideea de greu si complicat si incercati sa iesiti din zona de confort. Asa de bine este, incat veti avea curaj sa va organizati si pe alte paliere ale vietii.  Cu bucurie si fara presiune.