Ai citit mult și ai învățat ce trebuie să mănânci. Și, mai ales, ce să nu. Ai devenit meticulos cu alimentele pe care le cumperi, pe care le gătești și pe care le așezi în fiecare zi în farfurie. Ai terminat the long standing love affair cu ciocolata și ai declarat monogamie, pe viață, salatelor.
Și lucrurile au început să se miște, kilogramele să se topească, starea de bine să se instaleze. Până când? Până apare primul blocaj, cel de care îți era teamă, așa numitul platou.
Care sunt greșelile care ne duc la starea de platou?
Mănânci aceleași alimente
Sigur că e mai comod, că ne duc în zona de confort food, de stare de bine și de acasă. Sunt rețete testate, știi că nu ai cum să dai greș. îți și plac. Dar, mâncând aceleași alimente, organismul se calibrează, la fel ca atunci când lucrezi aceleași grupe musculare, iar rezultatele pe care ți le dorești vor întârzia să apară.
Ideal este să avem diversitate și în farfurie, să alegem ingrediente de sezon, să jonglăm, și să experimentăm. Pe lângă faptul că vom reuși să ne bucurăm pe termen lung de relația monogamă cu mâncarea sănătoasă, vor apărea și rezultate vizibile în mod constant.
Răsfățul din weekend
După ce toată săptămâna am avut maaaare grijă de dieta noastră, în weekend apare relaxarea pe toate planurile. Somn până târziu (yeah, baby!), desertul ia locul salatelor, iar paharul de vin sau cocktailul apei plate. Că doar putem compensa! Ei, bine, nu e chiar așa. Pentru că luni ne va fi din nou dificil să ne reintrăm în ritm, dar și pentru că (vezi punctul 1), stricăm echilibrul organismului.
Soluția este să păstrăm și in weekend aceeași linie, permitîndu-ne, totuși, un mic răsfăț: un desert, o porție de paste, sau câteva felii de pizza. „Sau” însemnând „la alegere”, dear friend, nu toate odată!
Consumi puține grăsimi sau chiar le excluzi
Așa cum am povestit aici, grăsimile trans trebuie evitate, pentru că organismul nu știe ce să facă cu ele și le stochează. Totuși, fără suficiente grăsimi sănătoase (avocado, nuci și semințe crude, pește, ulei din nucă de cocos), celulele care ascultă de hormonii care au rol de ardere a grăsimilor, își reduc activitatea, iar stratul adipos rămâne la locul lui.
Nu poți refuza un pahar de alcool seara
Pentru ca simți că te relaxează și te ajută să te deconectezi de la problemele din timpul zilei. Și, uneori, chiar așa și este. Dar, dacă avem în vedere că 7-8 pahare de vin echivalează, caloric vorbind, cu 2-3 prăjituri (da, din alea cu multă ciocolată și zahăr), și, pe deasupra, scad si metabolismul, o să realizăm că paharul de vin nu e întotdeauna cea mai bună idee.
Ce putem face: ne deconectăm cu o plimbare, alergare, sesiune de yoga, ascultând muzica preferată, vizionând un film bun sau citind o carte. Înlocuim, practic, o activitate cu alta, obținând acelasi efect.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii recente