Un ou este o porție perfectă de 70 kcalorii și 13 nutrienți esențiali. Sportivii îl consumă pentru cantitatea generoasă de proteine de calitate superioară, viitoarele mame pentru dezvoltarea creierului bebelușului în perioada intrauterină, iar adulții pentru a sprijini sistemul imunitar și a preveni îmbătrânirea prematură a ochilor.

Teama vizavi de cele 180- 200 mg colesterol care se găsesc în fiecare ou au umbrit ani de-a rândul beneficiile nutritive ale acestui aliment plin de vitamine și antioxidanți. Oul conține Omega 3 de calitate, vitamina B4 (colina), vitaminele A, D și E, dar și calciu.

Dincolo de senzaționalul situației și insuficienta documentare, care-i până la urmă adevărul legat de consumul de ouă și colesterolul din sânge?

Colesterolul este o grăsime care circulă, în mod natural, în sângele nostru, de care avem nevoie pentru o stare bună de sănătate. Colesterolul este responsabil pentru formarea membranelor celulare, pentru sinteza vitaminei D în organism, pentru funcționarea bună a sistemului imunitar, prin scăderea riscului de apariție a infecțiilor și alergiilor.

Nivelul ridicat al colesterolului în organism nu apare urmare a consumului zilnic de ouă. Este fix ca în situația în care, vrând să știm câte frunze de salată trebuie să mâncăm, uităm să numărăm biscuiții care dispar din pachet. Nivelul ridicat al colesterolului rău este urmare a consumului de grăsimi trans, grăsimi saturate care nu doar că scad colesterolul bun (HDL), dar îl și cresc pe cel rău (LDL). Grăsimile trans sunt margarina și uleiurile procesate, rafinate consumate ca atare sau în produsele de patiserie/cofetărie. De asemenea, consumul de dulciuri și alcool are efect similar. Și din acest motiv (dar nu numai) e mult mai bine să mâncăm un ou la micul dejun decât merdeneaua sau covrigul de la metrou.

Una dintre cel mai des primite întrebări este câte ouă pot fi mâncate săptămânal. Răspunsul depinde de foarte mulți factori. De stilul de viață. De activitatea fizică prestată. De vârstă. De cantitatea de proteină consumată în cadrul săptămânii respective. De obiective. De afecțiuni care limitează sau nu consumul de ouă. Conform unui studiu publicat în 2013 în British Medical Journal, în contextul unui adult sănătos, 1 ou mâncat în fiecare zi nu doar că nu crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, ci este chiar benefic.

Întotdeauna am la îndemână, în frigider, ouă fierte, iaurt, hummus și câte un avocado, roșii, ardei, castraveți sau ridichi, cubulețe de brânză. Toate acestea, împreună cu trezirea cu 5 minute mai devreme de luni până vineri, îmi garantează existența unui mic dejun sățios și bun. E o apucătură (a se citi obicei) care mă ajută cu energie bună și pe termen lung în zilele pline. O apucătură din care am învățat despre câștigarea bătăliei cu micul dejun, care se face cu organizare, nu cu chin. Niciodată conjunctural, pentru că ține de ceea ce faci, nu de ceea ce ți-ai propus să faci.

Sursa foto: pixabay.com