Sursa foto: culturewhisper.com

Repede, repede, ca nu am timp de blog in perioada asta. Dar reteta de crumble trebuie de v-o impartasesc, for many reasons. Cel mai important fiind acela ca de ieri, de cand am postat, si pana azi, am primit zeci de mesaje prin care mi se solicita lista de ingrediente.

Primul aspect, si cel mai important din perspectiva mea, este ca se face foarte, foarte usor. Ai 2 maini stangi sau esti extrem de netalentat in bucatarie? Crumble o sa iasa si cu ochiii inchisi. Tot cu ochiii inchisi, o sa il si mananci, lucru care ne duce rapid la punctul doi.

Este bun, de te lingi pe degete. La propriu. Fructele care bolborosesc in suc propriu sub crusta crocanta de ovaz si unt, sunt un vis. Unul frumos, pe cuvant!

Este sanatos. Pentru ca nu are zahar si nici un alt indulcitor. Nu contine faina. Daca vrei, il poti face si in varianta vegan, inlocuind untul cu ulei de cocos. (Alexandra, te-am auzit inainte sa zici!)

Este accesibil. Fructele sunt de sezon, le gasesti in orice piata. Fulgii de ovaz sunt practic, la orice hypermarket sau mic plafar de cartier. Deci nu trebuie sa alergi dupa ingrediente si nici sa te gandesti daca este un desert pe care il bugetezi pana la urmatorul salariu.

Se poate face si cu alte fructe, si, mare atentie, ca a doua oara nu mai zic, se poate manca si la micul dejun, mai ales de cei care ar rontai un biscuite, o prajitura sau ceva dulce dimineata. No guilty pleasure, just (i)Health(y) pleasure.

Sursa foto: iHealth

So, ca sa nu o mai lungesc, treaba sta cam asa:

Mergeti in piata si cautati prune dulci si zemoase. Cam 700g sunt suficiente, restul le mancati in timp ce se coace prajitura. Luati si un pahar cu mure dulci. Se poate si fara, dar merita un twist.

Prunele se taie in jumatati sau sferturi. Se amesteca cu murele, si impreuna, cu scortisoara, cardamon si vanilie. Cat va lasa inima si papilele gustative. Puneti apoi amestecul intr-un vas de sticla sau ceramica.

In robotul de bucatarie, trantiti (mai delicat, asa) cam 1 cana si 1/2 de fulgi integrali de ovaz si rasniti grosier. Repeat cu scortisoara, cardamon si vanilie. Mai rasniti o tura scurta, cat sa se amestece uniform. Apoi adaugati cam 100g unt foarte rece, taiat cubulete. Observati „cam-ul” repetitiv din text, care denota lipsa unei cantitati concrete. Aici e momentul sa va decideti daca faceti parte din tabara veganilor, si, daca e cazul, sa inlocuiti untul cu ulei din nuca de cocos. La mine nu a fost cazul tura aceasta. Amestecati bine, pana ce arata ca niste firimituri umede. Puneti amestecul peste fructe si apasati bine, ca sa se taseze toata treaba, iar fructele sa fie acoperite uniform.

Coaceti la 180grade sau foc mediu, timp de 35- 40 min, pana ce fructele incep sa bolboroseasca, iese sucul la suprafata, iar crusta din fulgi de ovaz se rumeneste usor.

Asteptati sa se raceasca putin si apoi… apoi o sa vedeti voi cam cat este de bun. Faceti o poza extrem de nereusita si postati pe fb. Si apoi feriti tava de pofticiosii care ii dau tarcoale.