Sursa foto: Pixabay
De cand ma stiu, am fost un esec total la aspectele care tin de dexteritate. Intotdeauna mama mi-a pictat desenele pentru scoala, invatatoarea si bunica mi-au crosetat betita sau mi-au cusut pe etamina pentru orele de lucru manual. Ma straduiam, dar parea sa am doua maini stangi. Defapt nu parea, chiar aveam (inca mai am). 🙂 Ma uitam cu jind la colegele mele care isi crosetau pulovere, eu reusind maxim sa mut firele de pe o andrea pe alta. Nici la caligrafie nu pot spune ca excelez.
Dar la creativitate, well, aici e alta poveste. De asta imi si place sa scriu, sa gatesc de fiecare data altceva, fara sa stiu de la bun inceput ce gust va avea, sau sa concep saptamanal 100 plus 1 planuri alimentare, fiecare personalizat.
Asa se face ca de fiecare data concep si testez in bucataria mea-laborator alte retete noi. Si apoi astept cu sufletul la gura sa aud la sedintele de consiliere: mamaaaa, ce bun a fost! Asa am reusit sa fac oameni care nu au pus gura pe broccoli sau fasole verde, sa le manance acum cu placere. Happy me!
Long story short, mai jos aveti cateva dintre garniturile sau felurile principale, bune de umplut farfuriile pe caldura asta, cand parca nu intra nici un fel de mancare satios.
Salata calda cu legume in hartie de copt si sos de avocado– sfecla, telina, pastarnac, taiate bastonase, condimentate cu cimbru uscat, sare, piper, turmeric si 1 lingura ulei de cocos. Impachetate bine in hartie de copt si gatite la cuptor la foc mic, timp de 1 ora. Numai bine cat sa va spalati pe cap si sa pregatiti, cand sunt aproape gata, un sos din: 1 avocado pasat, amestecat cu piper, suc de lamaie si usturoi. Sosul este cremos si se imbina intr-un mare fel cu legumele crocante.
Salata asiatica cu morcovi, castraveti si chimen– 2 morcovi mari dati pe razatoare, 2-3 castraveti taiati rondele, sare, piper, 1 lingura seminte de chimen usor macinate, ca sa isi elibereze aroma, 1 lingura seminte rasnite de susan, suc de lamaie, 1 lingura sos de soia de buna calitate, 1 lingura ulei de masline presat la rece.
Salata de fasole verde cu avocado– fasole verde fiarta al-dente, ca sa aiba textura (puneti cat va lasa sufletul si stomacul; dar vreo 2 cani este suficient), amestecata cu 1 avocado moale, taiat cubulete, 1 ardei kapia, 1 castravete rondele, sare, piper, oregano, usturoi, suc de lamaie, 1 mana migdale sau nuci crude. Daca vreti sa o serviti ca garnitura, o lasati asa. Daca o vreti ca fel principal, merge adaugat 1 ou fiert sau niste branza de capra.
Salata de patrunjel cu rodie si quinoa– 4-5 legaturi mari de patrunjel taiat fin (sau nu), samburii de la 1/2 rodie, 2 rosii taiate cubulete (fara seminte), 3-4 linguri quinoa fiarta, sare, piper, zatar, suc de lamaie, 1 lingura ulei de masline presat la rece.
Salata sushi: orez brun fiert (cam o cana, asa), 2 felii hering afumat taiat cubulete, cateva buchetele broccoli fiert al-dente, 1 ardei kapia cubulit, 1/2 avocado, 1 lingura sos de soia, suc de lamaie, piper.
Comentarii recente