Sursa foto: Pixabay

Sa va fereasca Sfantul alimentatiei sanatoase si al deserturilor fara zahar sa cereti, dupa masa de duminica, ceva bun, ceva dulce, atunci cand stati in casa cu un food coach! Veti primi doar priviri scurte si inghetate si ridicari amenintatoare din sprancene. Si apoi va incepe tornada! Tornada cu argumente despre cat rau face zaharul organismului nostru si cum trebuie sa stam deoparte de un obicei total nesanatos si addictive.

Stiu ca probabil ati auzit aceste lucruri de un milion de ori, dar, zau, ca nu strica sa vi le reamintesc. Nu va voi spune ca de la dulciuri o sa faceti carii, desi nu e exclus, dar:

Zaharul rafinat, ca si inlocuitorii lui (sucroza, fructoza, sirop de cereale) contin o gramada de calorii si nici un nutrient esential. Din acest motiv, sunt calorii „goale”, iar pentru metabolizarea lor organismul foloseste din resursele proprii.

Zaharul suprastimuleaza centrul recompensei aflat in creier si creeaza dependenta. Atunci cand consumam alimente care contin zahar, o cantitate mare de dopamina este eliberata in creier. Cu cat consumam mai mult zahar si produse procesate la intervale regulate de timp, nivelul de dopamina scade. Astfel, pentru a obtine aceeasi stare de bine, vom consuma, ati ghicit, tot mai mult zahar si produse procesate.

Consumul excesiv de zahar poate fi cauza unui ficat gras. Atunci cand fructoza din zahar este folosita de ficat pentru a produce  grasime, o parte este transformata in energie, iar alta parte se depoziteaza. Astfel, apar afectiuni asociate ficatului gras si sindromului metabolic.

Din cauza efectelor sale asupra creierului si hormonilor, zaharul are efecte care stimuleaza acumularea de grasime. Nu toate caloriile sunt la fel. Alimentele au efecte diferite asupra creierului si hormonilor care controleaza cantitatea de mancare. Astfel, consumand zahar, organismul este tentat sa manance mai multe calorii decat are nevoie cu adevarat. De ce? Pai, asa cum va spuneam, fiind o calorie goala, zaharul nu asigura necesarul de nutrienti necesari, ca atare, creierul, ne spune ca organismul nu are ceea ce ii trebuie, nu este hranit, si atunci cere in continuare mancare adevarata, cu vitamine, minerale si enzime. In felul acesta vom ingera o cantitate mare de calorii, ceea ce duce, in timp, la obezitate dar si la carente mari.

Siiiii, trecem la pasul urmator: obezitatea la copii si adulti. Procent in crestere si la noi in tara. Stim cauzele: zahar- zahar- zahar, ca e copil si nu-l poti priva, il lasi sa isi traiasca copilaria si bolile autoimune de mai tarziu si vesnicele covrigi- merdenele, dar si lipsa activitatii fizice.

Sa trecem si la lucruri mai serioase, care nu vor aparea dupa prima amandina, dar dupa primele 200, sigur. Colesterolul ridicat si bolile cardiovasculare. Dupa ce ani la rand cercetatorii au dat vina pe grasimile din alimentatie, studiile recente au aratat ca un consum mare de zahar si derivati ai acestuia are efecte asupra colesterolului, trigliceridelor, obezitatii abdominale si implicit si asupra sistemului cardiovascular. Pam- pam!

Ce putem face? Il inlocuim cu fructe, fructe deshidratate. Mancam la intervale de timp regulate, pentru a nu-i mai da ragaz organismului sa se infometeze. Indulcim prajiturile, limonadele cu miere, cu smochine uscate, curmale, banane, folosim stafide sau merisoare, le aromatizam cu vanilie naturala, cacao, scortisoara sau nucsoara. Alegem ciocolata neagra, cu cat mai multa cacao. Bem apa, ne odihnim suficient. Mancam proteine si carbohidrati sanatosi pentru a pastra nivelul glicemiei stabil. Adaugam in cafea sau in cerealele de dimineata scortisoara pentru a reduce pofta de dulce. Si nu renuntam la micile placeri: impartim cu cei dragi un tort de ciocolata sau o prajitura cu bezea si nu uitam ca acestea sunt exceptii si nu reguli in alimentatia noastra.

S- apoi facem o tarta cu faina integrala si dovleac. Blatul contine 2 cani de faina integrala, un pliculet de drojdie, 1 ceasca de apa calda, un ou mare, 2 linguri de ulei presat la rece, scortisoara si 5 minute de omogenizat aluatul. Se lasa apoi deoparte, pana se pregateste umplutura, care inseamna 3 cani de dovleac dulce si aromat ras, care de amesteca cu 2 linguri de miere, scortisoara si un mar dulce ras si el si se invarte de 2-3 ori in tigaia incinsa pana devine cremos. Revenim la aluat, care se intinde bine cu sucitorul si se coace intr-o forma de tarta (sau nu) timp de 10 minute. Se adauga umplutura si se continua coacerea pana la rumenire. Se devoreaza apoi cu toate simturile, cu oameni dragi si cu constiinta impacata ca am mancat si bun si sanatos. Si noi si ai nostri.