Sursa foto: Pixabay

Porniți reflectoarele și ciuliți urechile. Măriți pupilele și atenția. Ladies and gents, aducem în scenă, în atenția dumneavoastră, alimentele care ne dau stare de bine. Și vom dezbate, pe larg, cum ne influențează ceea ce mâncăm mood-ul, adică starea și echilibrul psihic.

Dar, mai întăi, o mică lecție introductivă, de la specialiști citire.

Specialiștii au identificat substanțele care ne influențează stările psihice. Aceste substanțe poartă numele de neurotransmițători, care permit celulelor din creier să transmită (cum altfel) și să primească mesaje. Cei mai importanți neurotransmițători sunt:

Dopamina

Noradrenalina

Serotonina

Prezența dopaminei și noradrenalinei ne fac să ne simțim energizați și în stare de alertă. Serotonina, în schimb, ne relaxează și calmează.

Cum se asortează mâncarea din farfurie cu starea de spirit? Ce ne face mai fericiți, mai relaxați, mai odihniți, mai eficienți (prin asociere logică)?

În copilărie (ba chiar bebelușie), bem lapte la culcare pentru relaxare și somn bun. Pe măsură ce creștem, asociem ciocolata cu bucuria. Odată ajunși la maturitate, nu începem o zi bună fără o ceașcă de cafea. Ne relaxăm seara cu un pahar de vin, iar o zi grea la birou se rezolvă instantaneu cu o pizza mâncată moț pe canapea. Deși de sute de ani oamenii au asociat alimentele în acest mod, fără să știe de ce, ci doar pentru că primeau, la pachet, o stare de bine, specialiștii au demonstrat că producția de neurotransmițători și comportamentul celulelor din creier sunt influențate de ceea ce ne trece prin stomac.

Echipa triptofan- glucoză este întotdeauna câștigătoare la proba de viteză- serotonină-relaxare-somn odihnitor. Cum?

Triptofanul, un aminoacid esențial, cea mai importantă componentă a serotoninei (care relaxează, calmează și produce un somn odihnitor), are nevoie de glucoză (zahărul din sânge, produs al metabolismului, care rezultă în urma consumului de carbohidrați). Simplul consum de alimente bogate în triptofan nu crește producția de serotonina. Dar glucoza ridică bariera și conduce triptofanul direct la celulele creierului. În cuvinte puține și limbaj simplu, acest lucru se traduce așa:

Broccoli și fructele de mare (să zicem) ne trimit fix la culcare

Pentru a obține efectul de relaxare și a îmbunătăți somnul, trebuie să mâncăm, pe lângă alimente bogate în triptofan și carbohidrați, nu neapărat la aceeași masă (pentru că anumite combinații sunt indigeste), ci în cadrul aceleiași zile. Nope, sorry, dar nu este un argument pentru cartofi și pizza, ci pentru a integra legume și fructe în dieta zilnică:

-fructe proaspete

-legume bogate în apă: dovlecei, vinete, fasole verde, ardei, roșii, castraveți, broccoli, conopidă

-rădăcinoase: cartofi dulci, sfeclă roșie, țelină, păstârnac, morcovi, gulie

-amidonoase: paste, pâine și orez integrale

Alimente bogate în triptofan:

-pui și curcan

-fructe de mare

-lactate

-nuci și semințe crude; semințele de dovleac au cea mai mare concentrație

-leguminoase: linte, arahide, fasole neagră și fasole roșie

-ovăz și orez integral

Alcoolul și falsa senzație de relaxare

Alcoolul este considerat cea mai folosită substanță naturală pentru relaxare. Contrar credințelor, alcoolul este, de fapt, o substanță sedativă, nu una care ne oferă bună dispoziție. Starea de exuberanță se datorează faptului că se relaxează semnalele din creier care ne opresc, uneori, să spunem lucruri pe care nu ne dorim să le facem publice sau să râdem fără sens și fără motiv.

Grija legată de ceea ce punem în farfurie nu va schimba hachițele colegilor, agitația copiilor, nu va alunga haterii și comentariile lor, nu va anula ratele la bancă și nici nu va mări bugetul pentru vacanță. Dar, cu siguranță, poate schimba felul în care ne raportăm noi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne poate ajuta să aducem starea de relaxare la care sperăm și crea contextul intern pentru un somn suficient și odihnitor.