Care sunt semnalele pe care organismul le folosește ca să ne aducă la masa de acasă, în spatele ușii deschise a frigiderului (acolo unde niciodată nu facem nimiiiic), la restaurantul preferat, în fața aparatului de vending, pe canapea, cu o cutie de pizza în brațe sau la raftul cu ciocolată, în pauza de prânz de la birou. Când ne este foame și când vorbim de apetit? Pentru că foamea nu este același lucru cu apetitul. Din contră, deși sunt folosite ca sinonime, sunt două lucruri complet diferite.
Foamea este nevoia organismului de a primi mâncare, nevoie care apare atunci când nu ai mâncat de ceva timp iar nivelul glicemiei este scăzut, dar și atunci când corpul se asigură că primește suficient combustibil ca să funcționeze. Foamea, fiziologic vorbind, apare la un interval de 3- 4 ore, acesta fiind răgazul pe care trebuie să îl oferim sistemului digestiv pentru a procesa hrana primită la masa anterioară.
Cum recunoaștem foamea? Dacă îți este cu adevărat foame, poți mânca pește cu brocolli chior, fără să faci mofturi. Nu ai nevoie de mâncare aranjată artistic în farfurie, de miros îmbietor sau de atmosferă plăcută (deși indicat ar fi să avem). Dacă îți este foame cu adevărat, îți simți stomacul gol și îi auzi protestul gălăgios. Dacă îți este foame cu adevărat, te surprinzi făcând o alegere (care este departe de a fi un automatism), parte din procesul tău de responsabilizare.
Apetitul este dorința organismului de a primi mâncare, o reacție psihologică a corpului care stimulează un răspuns psihologic. Spre exemplu, atunci când vedem alimente care arată foarte bine, când trecem pe lângă vitrina unei cofetării sau când simțim miros de covrigi la metrou, începem, instinctiv, să salivăm și să simțim contracții ale stomacului. Asta deși tocmai ce am mâncat. Spre deosebire de foame, când ne rezumăm la o cantitate decentă de alimente, în cazul apetitului, cantitatea se poate dubla. Știți reclamele în care ni se spune că sigur nu ne putem opri la o singură înghițitură/porție din produsul respectiv? Well, my friend, acești marketeri își cunosc publicul. Apetitul este un proces cu caracter efemer, având ca bază plăcerea de a mânca.
Ca să înțelegeți și mai concret diferența dintre foame și apetit, am să vă spun așa.
Foamea este atunci când alegi o mână de migdale, ca să faci pace cu stomacul până la următoarea masă. Te alegi cu aproximativ 150 kcal (depinde cât de mare ai mâna :))), calciu, fier, 4g de fibre, 6g de proteine și 14g de grăsimi sănătoase.
Apetitul este atunci când te împiedici la raftul din magazin de o ciocolată. Cu alune, să zicem. Te împiedici, grav de data aceasta, de 560 kcal (adică de vreo patru ori mai mult decât dacă alegeai migdalele), provenite din zahăr, lapte praf degresat, emulsificatori, arome, etc, etc.
Diferența dintre foame și apetit cu are nici o legătură cu numărul de calorii, ci cu calitatea lor, pune în valoare procesul de responsabilitate față de propria persoană și scoate din joc automatismul alegerilor zilnice.
Comentarii recente