Sursa foto: Pixabay

Daca ti s-a intamplat sa refuzi o invitatie la cina, pentru ca mancarurile din meniul restaurantului nu se potriveau cu stilul tau de viata, chiar daca acest lucru a insemnat sa sacrifici timpul petrecut cu prietenii tai. Daca ai observat ca petreci mult timp in supermarket nefiind hotarat asupra deciziei de a achiziona intre diferite marci de uleiuri presate la rece, daca esti anxios atunci cand trebuie sa decizi ce alimente sa alegi si ce alimente sa eviti sau daca te- ai simtit vinovat atunci cand te- ai abatut de la un plan alimentar prestabilit, atunci, este posibil, sa suferi de ortorexie.

Ce este ortorexia? Este obsesia legata de mancarea sanatoasa si evitarea alimentelor nesanatoase, cu orice pret. Aceasta obsesie poate fi diferita de la o persoana la alta: unii pot avea o obsesie pentru dieta vegan, altii pentru dieta paleo sau pentru alimentele organice. Oricare ar fi abordarea, ortorexia strica cheful de viata, creeaza frustrari si obsesii greu de gestionat.

Este adevarat ca un stil de viata sanatos ne poate ajuta sa tratam afectiunile cronice sau autoimune, sa avem mai multa energie, sa ne odihnim mai bine si sa avem un sistem imunitar mai puternic. Dar la fel de adevarat este ca un acest stil de viata, presupune, pe langa alimentatia sanatoasa si activitate fizica, relaxare, regasirea pasiunilor, bucuria de a trai, relatiile cu oamenii din jurul nostru, toleranta.

De aceea, in cadrul sedintelor de consiliere pun accentul nu pe numarul de kilograme pierdute ci pe starea fizica si psihica generala, pe nivelul de energie si pofta de viata castigate, pe viata traita frumos, fara obsesii, rusine si vina. Si garantez obtinerea unui echilibru intre mancatul sanatos si micile placeri culinare, atata timp cat pastram procentele aferente de 80%- 20%. Cheia este pastrarea flexibilitatii in gandire si actiune si pofta de viata.