Concluzionez că cea mai mare problemă a celor care vin la consiliere, care nu știu/nu pot/nu au timp DAR VOR să slăbească/să se îngrașe/să fie mai sănătoși/să își echilibreze stilul alimentar, nu este că nu știu ce să facă, ci că nu știu cum să facă. Cum și de unde să apuce mâța de coadă. Cu ce să înceapă. Au nevoie, mai degrabă, de o persoană care să îi organizeze, decât de cineva care să le spună că salata și legume sunt sănătoase și ar trebui să însoțească orice bucata de carne din farfurie.

Și pentru că săptămâna trecută am organizat într-ale mâncatului sănătos persoane care au mâna dreaptă în atelă gipsată (și care și-au gătit 90% din mâncare acasă, true story), oameni cu gastrite care lucrează 12 ore/zi (literally), am conceput plan alimentar în funcție de meniul restaurantului din vacanță, mi-am dat seama că nimic nu e imposibil. Acolo unde există organizare, timpul parcă se dilată, farfuria are alimente mai colorate, talia este mai subțire și energia ajunge la cote ridicate.

Primul pas spre organizare în ale mâncatului sănătos (și nu numai), este un plan. Un plan alimentar săptămânal. Ce face el bun, în rândurile de mai jos:

Te scapă de întrebarea zilnică: Eu ce mănânc azi?.

Te scapă de întrebarea zilnică: Noi ce mâncăm la cină?

Te susține în evitarea ispitelelor nesănătoase, pentru că, ai ghicit, știi exact ce mănânci și nu mai bâjbâi prin magazin, sfârșind prin a cumpăra alimente care nu te hrănesc, ci doar îți umplu stomacul.

Șansele să mănânci o cină decentă, la o oră decentă cresc exponențial. Ai plan alimentar, ai alimentele pe care le dorești în frigider. Poți încropi rapid o salată. Sau fierbe o supă. Sau învârți în wok orez brun/quinoa sau noodleși cu legume. Îți amintești serile în care spui că nu mai mânânci, pentru că este târziu și sfârșești prin a ronțai dulciuri, covrigei și alte procesate, pentru că foamea te răzbește? Cu un plan alimentar săptămânal, le vei scădea numărul.

Economisești. Timp, energie și bani

Atunci când mergi la cumpărături de 1-2 ori pe săptămână, cu siguranță vei cumpăra mai puține lucruri de care nu ai nevoie, decât atunci când mergi zilnic la Mega, pentru apă, pâine, fructe și ceva rapid pentru cină.

Ai o dietă variată

Punând pe hârtie lista cu alimente pe care ai vrea să le ai în farfurie în următoarele 7 zile, nu vei mai mânca aceleași lucruri repetitiv. Varietatea apare și în gama de nutrienți, vitamine și minerale care conturează planul alimentar.

Reduci risipa alimentară

Arunci mai puține (spre deloc) alimente expirate, legume ofilite, castraveți băloșiți în folie de plastic, carne din congelator de care ai uitat. Planul alimentar se concepe, în funcție de poftă, inspirație, dar și în funcție de ingredientele deja existente.

Dacă până și tu te-ai săturat să tot spui „nu am timp”, „nu am chef”, „nu mai am energie”, „de mâine am mai multă grijă de mine”, „de luni nu mai mănânc covrigi și ciocolată în fiecare zi”, încearcă planul alimentar. Este un instrument, care, promit, va face diferența între „o să” și „am reușit să”.