Sursa foto: Pixabay

In copilaria mica, dintre toate basmele pe care bunicul mi le citea inainte de somnul de pranz, preferatul meu era „Sarea in bucate”. Daca nu stiti basmul, pe scurt, este vorba despre 3 fete de imparat care compara dragostea pentru tatal lor cu zaharul, mierea si sarea in bucate. Primele 2 raspunsuri au fost pe placul imparatului (deh, cui nu-i place dulcele?), iar fata cea mica, probabil o viitoare candidata la hipertensiune (caci ii placea tare sarea in bucate) a fost alungata din imparatie. Long story short, la final este apreciata pentru raspunsul ei si reprimita in sanul familiei. Si cata dreptate avea fata cea mica a imparatului! Sa va spun de ce.

Sodiul este un electrolit esential in organism. Organismul nu poate functiona fara sodiu. Punct. Cele mai multe alimente contin mici cantitati de sodiu in mod natural, dar cea mai mare parte din sodiul din dieta provine din consumul de sare, care este formata din sodiu in procent de 40%.

Rolul pe care sodiul in are in organism este acela de a retine apa si de a pastra echilibrul cantitatilor de fluide intra si extracelular. De asemenea, alaturi de potasiu, sodiul ajuta la contractarea muschilor, la transmisiile nervoase si la realizarea multor altor functii.

Repet, eu, tot repet, si sper ca nu degeaba. Moderatia este cheia, dragii mei. Caci, asa cum va spuneam, fata cea mica a imparatului avea dreptate. Informati gresit din toate directiile, am ajuns sa credem ca sarea face rau, creste tensiunea arteriala (ceea ce este adevarat doar partial) si ar trebui exclusa din alimentatie.

Insa, un consum prea mic de sodiu poate face la fel de mult rau. Studiile arata ca restrictia de sare poate creste nivelul trigliceridelor si a colesterolului rau (LDL), dar si cresterea rezistentei la insulina, principala cauza pentru obezitate, diabet si sindrom metabolic. In cazul atletilor, o cantitate prea mica de sodiu poate cauza hiponatremie, o deficienta foarte periculoasa pentru organism.

In cealalta extrema, caci orice sac are 2 capete, excesul de sare in alimentatie poate creste tensiunea arteriala, riscul aparitiei atacului cerebral, poate afecta rinichii si, mare atentie domnilor! poate crea disfunctionalitati erectile. Atunci cand dorim sa potentam gustul alimentelor, putem adauga mai multe condimente, verdeturi proaspete si uscate.

Intre extreme se cerne si intrebarea firesca: noi cata sare mancam? Daca medicul ne recomanda sa reducem consumul de sare, din cauza unei afectiuni sau a medicatiei curente, e bine sa urmam sfatul. Dar, pentru o persoana care are o sanatate buna si vrea sa o pastreze asa, cantitatea de sodiu consumata zilnic ar trebui sa se incadreze intre 1500mg, adica 3,75g sare sau 75% dintr-o lingurita (nu ma intrebati cat inseamna asta) si 2300mg, adica 6g sare sau 1 lingurita cu sare. Cei mai multi oameni, cei care atunci cand intra intr-un restaurant cauta mai intai recipientul de sare din oliviera si abia apoi masa la care se vor aseza, consuma 3400mg, cu mult peste limita admisa, iar o buna parte din aceasta cantitate o ingurgiteaza din produsele procesate.

Pentru ca sarea este condimentul care nu lipseste din nici o reteta, un alt aspect important este tipul de sare pe care il alegem. Din fericire, acum putem alege intre sarea de mare (obtinuta prin evaporarea apei de mare; este similara sarii de bucatarie, dar contine cantitati mici de minerale), sarea roz de Himalaya (culoarea sa este data de prezenta oxidului de fier; contine calciu, potasiu, magneziu, in mod natural), sarea kosher (spre deosebirea de sarea obisnuita, contine agenti de anti- aglomerare si iod adaugat) sau sarea celtica (are o culoare gri inchis, datorita mineralelor continute: calciu, potasiu, magneziu, fier; dintre toate tipurile de sare contine cea mai mare cantitate de minerale si cea mai mica cantitate de sodiu).

Dincolo de obsesia unei alimentatii sanatoase, in care lucrurile ar trebui cantarite si alese cu grija, sarea nu ar trebui masurata in miligrame ci in bun simt. Asadar:

-Mancati alimente adevarate, care cresc in natura, cat mai putin procesate!

-Amintiti-va de fata cea mica a imparatului si adaugati sare la mancare, dar nu din reflex, ci doar dupa ce gustati si considerati ca are nevoie de un adaos suplimentar!

-Bucurati-va de viata si de mancare! Fiti sanatosi!