Sursa foto: pixabay.com

Se vorbește atât de mult despre ideea de mâncat sănătos, dietă, stil de viață și alte bla blauri, încât cuvintele și-au pierdut sensul, s-au golit de conținut, au devenit sterile și banale. Toată lumea se pricepe la nutriție, dar tot mai puțini aplică bunul simț în coșul de cumpărături. Vrem să gândim și să acționăm afară din cutie farfurie, alegem diete și alimente fără (insert here orice vă trece prin minte: gluten, lactate, grăsimi, carbo, etc) mai ales când nu este cazul, încercând să obținem rezultate rapide cu efort minim. Easy come, easy go, vorba lui Freddie, pe care l-am ascultat dimineață, în mașină, în drum spre birouaș, și care m-a inspirat să debitez aceste rânduri.

Ce vreau să vă spun este că lucrurile sunt mai simple de atât și se rezumă (puțin arogant, știu), la prezentul decalog:

Să mănânci micul dejun. Întotdeauna. Un sandwich consistent sau doar fructe, un smuti to go sau o omletă cu legume. Să îți placă și să îți dea energie.

Să alegi fructe de sezon. 1-2 zilnic. Hidratează, vitaminizează, reduc, pentru că acoperă pofta de dulce.

Să completezi fiecare masă principală cu legume sau salate proaspete.

Să începi și să termini ziua cu un pahar cu apă. Înainte de orice alt lichid (ceai, supă, fresh), apa trebuie să îți fie literă de lege.

Să iubești ceea ce mănânci.

Pâinea, pastele și orezul să fie integrale. Nu au mai puține calorii, dar au mai multe fibre și vitamine.

Să te bucuri de micile plăceri. Consideră-le excepție și nu le transforma în regulă.

Să îți gătești mâncarea, fără a transforma procesul într-o povară. Să fie simplu, bun și de calitate.

Să alegi cea mai bună variantă din ceea ce ai la dispoziție. Nu întotdeauna vei găsi fructe ecologice, apă alcalină sau dovlecei din grădina bunicii.

Să mănânci doar atunci când îți e foame. Nu amâna, dar nici nu mânca din plictiseală, din cauza oboselii sau a stresului.

Basic, dar cinstit. Pe cuvânt.