După ce am supraviețuit 21 de zile fără zahăr și am simțit beneficiile dar și sevrajul acestui proces pe termen lung, sunt mult mai atentă cu formele de zahăr pe care le aleg. Nu renunț la dulce, nici gând. Oricât de superficială aș părea (sunt și îmi și place, uneori), dulciurile sunt una dintre plăcerile la care nu voi renunța. Îmi aleg, însă, deserturi de bună calitate, făcute din ingrediente adevărate, fără prafuri și aditivi, pe care să le mănânc ocazional. Și funcționează perfect sistemul. Nu renunț, nu mă frustrez și mă bucur ca un copil atunci când am în față o prăjitură.

Acest lucru nu mă împiedică să vorbesc până la epuizare (și a mea, și a auditoriului) despre relele pământului care se abat asupra noastră atunci când mâncăm dulciuri necontrolat. În fine, prea multe lucruri de spus și prea putin timp spațiu redacțional azi. Dar am încercat să concluzionez the sugar story, cam așa:

Creează dependență– în momentul în care prestăm o acțiune care susține supraviețuirea (mâncatul included), în creier se activează o zonă care eliberează dopamina, responsabilă pentru starea de bine. Cunoaștem bine procesul- mâncăm bine, ne simțim bine. Doar că atunci când îi oferim organismului zahăr procesat, făină albă, grăsimi trans și alcool sau toate la un loc, nivelul dopaminei crește treptat. În consecință, vom avea nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare de zahăr &co pentru a atinge starea de bine pe care ne-o dorim. Faptul că ne este greu să renunțăm la zahăr nu este o lipsă de voință, ci o dependență reală.

Îngrașă– un adevăr de neocolit, pe care îl spunem în șoaptă și apoi îl ignorăm în timp ce îndesăm cu două mâini desertul preferat în gură. Fără nutrienți, care să asigure senzația de sațietate, zahărul, pericol public și calorie goală, ne face să ne pierdem abilitatea de a ne simți sătui. Dacă punem la socoteală și faptul că pancreasul pompează la greu insulină pentru a regla nivelul glicemiei, realizăm că suntem într-un carusel al senzației de foame.

Vrei carențe de vitamine și minerale? Apelează cu incredere la zahăr– pentru că, vezi mai sus, este o calorie goală, zahărul folosește din resursele organismului pentru a fi metabolizat. Astfel, carențele de fier, calciu, magneziu vin la pachet.

Susține (ce drăguț, mah!) procesele inflamatoare din organism-și scade, pe deasupra, și sistemul imunitar.

Se ascunde sub denumiri prietenoase, la fel ca un balaur sub o mască de Făt- Frumos, în noaptea de Halloween- sirop de agave (cu 70- 90% fructoză care provoacă grave probleme metabolice), sirop de orez (cu indice glicemic foarte mare- 98- care suprasolicită pancreasul), sucuri de fructe (făcute, de cele mai multe ori, din concentrat de suc de fructe), cereale pentru mic- dejun (pline de zahăr), pâine, sosuri.

Sursa foto: Pixabay