Alimentele în ambalaje sexi, arătoase, colorate și lucioase sunt doar formă fără fond. Adică sunt, de cele mai multe ori, lipsite de nutrienți, dar pline de zahăr, monoglutamat de sodiu. Și scumpe. Cola nu este mai ieftină decât apa (hai, și-o lămâie, din care să faci o limonadă cinstită), brânza topită nu este mai accesibilă decât o cutie de brânză de vaci (hai, și-o legatură de mărar, din care să iasă o tartinabilă să te lingi pe degete), șunca de pui nu este mai ieftină decât un piept de curcan pregătit la cuptor și feliat subțire la micul dejun. Iar responsabilitatea alegerilor alimentare de fiecare zi va lua forma unui cont gras în bancă, pe care il vei folosi să îți cumperi pălării și croaziere în jurul lumii, nu medicamente pe baza unor rețete cu liste interminabile.

Afirmația conform căreia mâncarea nesănătoasă este scumpă, reprezintă scuza perfectă pentru a nu renunța la covrigei, merdenele sau la ceva-ul dulce de după masa de prânz. Pare mai accesibil fast- food-ul de după colț decât salata pe care ne-o putem lua pentru masa de prânz?

În pofida aparențelor, mâncarea sănătoasă și accesibilă este un target foarte ușor de atins. Este o chestiune de alegere și perspectivă. Și de câteva tips&tricks:

Cumpără produse locale

Am să spun acest lucru fără pauză și fără să obosesc. Pentru că local înseamnă, pe lângă economie, și alimente nutritive. Și, mai ales, gustoase. Întotdeauna o roșie cultivată local, culeasă atunci când este coaptă, va fi mai gustoasă, mai sănătoasă și mai ieftină decât un turcism din piață sau supermarket.

Cumpără produse de sezon

Vara- roșii, castraveți, ardei; toamna și iarna- sfeclă roșie, morcovi, cartofi, telină, fasole, linte, năut, varză, dovleac. Natura le-a creat și le-a stabilit ciclul de coacere și cultivare și, dar mai ales, în conformitate cu nevoile organismului nostru.

Evită legumele și fructele tăiate și ambalate

Și salatele la pungă. Sunt mult mai scumpe decât fructele și legumele întregi, și, în plus, odată cu expunerea la aer, începe procesul de oxidare și își pierd din valorile nutritive. Lenea e bună, dar să fie și în avantajul nostru.

Alege alimentele în ambalaje economice

Pastele, orezul, făina, mălaiul, fasolea, lintea, năutul, legumele congelate, sunt mai ieftine dacă le cumpărăm ambalate în cantități mai mari. Sunt produse cu termen de valabilitate prelungit, pe care le putem consuma în intervale de timp mai mari.

Fii furnica deșteaptă din poveste, nu greierele leneș!

Dacă îți place să consumi fructe de pădure tot timpul anului, cumpără vara, în sezon, cantități mai mari pe care să le porționezi și congelezi. Altfel, în sezonul rece, afinele (de cultură, by the way), costă cât un mușchi de vită Angus. Caisele, vișinele sunt minunate congelate, pentru o prăjitură cu gust de vară în miezul iernii, sau peste o granola home made. Ardeii kapia și gogoșarii pe care îi folosim la sosuri sau supe sunt mult mai gustoși, nemaivorbind de accesibili, atunci când îi porționăm și congelăm în sezon, decât omologii lor plăsticoși, arătoși și negustoși, accesibili iarna.

Cumpără bucăți mari de carne, portionează si congelează

Folosești fix cât îți trebuie, dar costul, per total, este mult mai mic.

Combină după plac și inspirație propriile condimente

Fără mențiuni suplimentare despre cât de sănătoase sunt combinațiile home made. Ai control asupra cantității de sare și folosești condimente de calitate. Cimbru, busuioc, turmeric și piper pentru carnea de pui; zaatar, piper, sare și lămâie pentru pește; oregano, sare, piper, cimbru pentru legumele la cuptor.

Fă alegeri inspirate!

Kale și salata verde, ruccola și spanacul sunt tot frunze verzi. Toate sănătoase și cu aceleași beneficii pentru sănătate. Alege local și de sezon, alege în funcție de prețul cel mai accesibil!

Fă alegeri deștepte, nu impulsive!

O prăjitură ambalată, marketată ca fiind pentru copii, costă, fix în acest moment, la supermarket, cât 1 kg de mere de sezon. Prăjitura va fi mâncată în 2 minute, merele pot fi o gustare timp de câteva zile la rând. Prăjitura va suprasolicita pancreasul și ficatul, merele aduc un aport de fibre, vitamine și minerale, responsabile pentru energie și sănătate pe termen lung. You get the point!

Sursa foto: Pixabay