Sursa foto: Pixabay
Practic, dintotdeauna, cautarea hranei a fost principala activitate a oamenilor. Istoria ne arata ca incertitudinea legata de hrana si lupta pentru obtinerea ei, au reprezentat de-a lungul timpului, un tel in sine, pentru intreaga omenire. Foamea si teama de lipsuri erau, si inca mai sunt, apanajul majoritatii.
Acest lucru inca de ne mai dicteaza aporturile alimentare, fiind un fel de schema biologica, adanc infipta in ADN-ul nostru. Sa va explic de ce. In perioadele in care mancarea nu se gasea pe raftul din supermarket, nici macar in piata, cand existau momente in care accesul la hrana era limitat, omul cauta sa manance cat mai des posibil, la orice ora din zi, atat cat putea stomacul lui sa suporte, indiferent daca era vorba de produse animale sau vegetale. Vedem aici asemanarea? Ne recunoastem comportamentele de rontaitori de serviciu? Vedem teama de a nu cumva sa ni se faca, Doamne fereste, foame? Toate aceste comportamente alimentare s-au perpetuat de-a lungul secolelor.
Fast forward, in zilele noastre, sursele de hrana s-au schimbat radical, la fel si modul de viata. Am ajuns sa traim in secolul XXI, avand o structura interna neanderthaliana. Si sunt cateva lucruri care s-au schimbat semnificativ si la care ar fi cazul sa ne adaptam, pana nu o sa ajungem cu totii pe taramul fara de intoarcere al obezitatii.
Sedentarismul- faptul ca mergi de la masina pana pe canapea, NU inseamna ca ai facut miscare. Faptul ca iti iei de la bucatarie, gafaind, farfuria cu mancare ca sa te muti in fata televizorului si sa mananci necontrolat si nefocusat, NU inseamna miscare. Nu o sa invoc acum marile migratii si nici razboaiele lui Napoleon, care au insemnat mers pe jos sute de kilometrii. Dar, daca va uitati in albumele de familie sau ascultati povesti la gura sobei, o sa vedeti ca lucrurile stateau cu totul altfel. In toate timpurile, oamenii au avut activitati in aer liber: gradinarit, vanatoare, pescuit, munca in gospodarie. Pai voi stiti ce febra musculara am avut eu dupa ce am framantat 4 cozonaci? Ce izometrie, ce sarit la trambulina sau pilates? Forta bruta, frate! Cu toate acestea, obiceiurile alimentare nu prea s-au schimbat. Ne este foame la fel de mult, desi consumul energetic al organismului nostru a scazut semnificativ. Pai cine mai are chef sa faca miscare, cand statul in fotoliu, la televiozor sau cu laptopul in fata este atat de facil?
Surplusul alimentar– avem de a face acum cu o abundenta alimentara, nemaintalnita. Hrana in cantitati mari, la preturi accesibile, cu posibilitatea de a fi cumparata de la coltul strazii sau de la parterul blocului. Ce alergat animalul si luptat cu el? Ce plantat, sapat, udat si ingrijit recoltele? Acum avem puiul la caserola, gata taiat, spalat si curatat. Legumele gata culese. Nu mai vorbim de mancarea preambalata, gata pregatita termic, fara nutrienti, de cele mai multe ori. Proteina animala, care era prezenta acum ceva vreme doar in mancarurile de sarbatori, a devenit o obisnuinta. Consecinta acestui stil de viata este explozia cazurilor de obezitate. In strafundurile noastre, exista inca tendinta de cautare permanenta a hranei si de ingurgitare a ei de cate ori este disponibila.
Incalzirea centrala– efortul de a ne regla temperatura corporala pe timpul sezonului rece nu mai este o necesitate. Pana cand creierul nostru nu va intelege si nu se va adapta acestei schimbari, vom manca mai mult la sfarsitul verii, organismul va asimila sub forma de strat adipos si va face rezerve pentru iarna, pe care nu le va consuma, pentru ca nu va avea de ce. In casele, birourile, mall-urile unde mergem, este cald. Aceasta este o alta cauza lenta, dar progresiva, a cresterii in greutate.
Cresterea sperantei de viata- este o schimbare radicala, deoarece a crescut cu 20 de ani, in mai putin de trei decenii. Ca sa imbatranim si sa ne fie bine, in acelasi timp, ar trebui sa ramanem slabi, zvelti si atletici, desi, in acest moment, intregul nostru stil de viata ne indreapta in directia opusa. Consumam produse antidiabetice, anticolesterol, antiaging, fara sa cautam de fapt cauza tuturor acestor probleme.
Comentarii recente