Flora intestinală, microbiomul sau creierul din burtă, așa cum este denumit de Fabrice Papillon în cartea „Creierul din burtă”, este un conglomerat format din peste 1000 de specii de bacterii diferite, și cântărește peste două kilograme. Trăim în simbioză cu aceste bacterii, le oferim masă și casă, iar ele ne asigură o stare bună de sănătate, participând activ la digestie. Also, intervin în maturizarea sistemului imunitar, prin menținerea integrității mucoasei intestinale. Relația mutual- avantajoasă dintre om și microbiom se păstrează în contextul în care oferim bacteriilor nutrimente necesare pentru a se înmulți și a ne ajuta la digestie, prin degradarea alimentelor.

Un microbiom funcțional și activ se păstrează printr-un stil alimentar definit prin combinații corecte și alimente de calitate. Așadar, m-am gândit să vă spun, cum putem transforma o parte din fast- food-ul atât de iubit, în hrană de calitate, fără să facem rabat de gust și sănătate. Să împăcăm și capra și varza și să fie și lupul cu stomacul plin și flora intestinală nevătămată.

#5rețete care apar când fast- food meets #iHealth:

Naked burger

Carne de curcan tocată acasă, amestecată cu sare, piper, cimbru, turmeric, 1 lingură de muștar Dijon de bună calitate. Se formează burgerii, se țin câteva ore la rece și se pregătesc la cuptor, pe hârtie de copt. Punem on top felii de avocado cremos, rondele de castravete murat și muștar. Se împrietenesc cu o salată mare- mare din frunze verzi, ulei presat la rece, suc de lămâie și piper proaspăt râșnit. No need for cartofi sau chiflă. Ușor de digerat și prieten cu silueta.

Chipsuri de legume la cuptor

Rădăcinoase la alegere (morcovi, păstârnac, sfeclă roșie, cartof dulce) se rad pe mandolină, se amestecă cu 1 lingură ulei și condimente la alegere (sare, piper, oregano, busuioc, cimbru, usturoi, ierburi de Provence) și se coc în cuptorul încins, pe hârtie de copt, așezate într-un singur strat.

Iaurt cu fructe

Iaurt grecesc, amestecat cu zmeură proaspătă, afine sau felii de ananas. Și o lingură de smințe de chia sau cânepă, for a twist.

Șnițele la cuptor în crustă de semințe

Carne de curcan sau vită tăiată felii și bătută ușor, dată prin ou și tapetată cu un strat de semințe râșnite (in, susan, dovleac, floarea- sorelui). Pe repeat, coapte pe hârtie de copt. Colorate în farfurie de o salată cu de toate (roșii, ardei, castraveti, ulei presat la rece, pătrunjel proaspăt).

Pizza pe blat de legume

Felii de dovlecel, vinete și pălării de ciuperci se aliniază militărește într-o tavă. Se ung cu sos gros de roșii, se presară oregano, felii de mozzarella și măsline feliate. Rumenite și mâncate cu ochii și mâinile. No need for maners.