Sursa foto: Pixabay
A mi-a devenit prietena in circumstante care nu prevesteau acest lucru. A este cea care ma lauda si ma sustine, dar care ma si taxeaza in cel mai sincer si constructiv mod posibil. A este creativa si vesela, buna ca painea calda si empatica pana la Dumnezeu. A este cea care m-a facut sa cred ca Mos Craciun exista si vine tot timpul anului, pentru ca imi face mereu (si des) cadourile cele mai potrivite.
A a devenit de curand mama celui mai simpatic si vesel baietel. Si, ca toate mamele, are parte de gangureli si zambete de bebelus, dar si de nopti nedormite, de epuizare si lipsa totala de energie, desi nu se plange aproape niciodata. Pentru ea, si pentru toate mamele care nu stiu ce sa manance in perioada de dupa nastere pentru a-si recapata rapid silueta, pentru a evita colicii nou- nascutului si pentru a avea energia necesara cresterii lui, m- am gandit ca ar fi util acest material.
Alimentatia sanatoasa joaca un rol dublu dupa nastere, atunci cand mama trebuie sa se hraneasca pe ea insasi, precum si bebelusul. Stresul maternitatii si noptile nedormite, asociate cu un necesar nutritional crescut, fac adesea ca primele luni sa fie dificil de gestionat. Alaptatul nu este benefic doar pentru bebelus, ci si pentru mama. Prin alaptat se ard 500 calorii zilnic, se stimuleaza uterul sa revina la forma initiala, se reduce riscul mamei de a dezvolta mai tarziu cancer de san si se economisesc banii pentru laptele praf. Orice nutriment pe care il adaugati in alimentatia zilnica este transmis direct bebelusului.
Lucrurile doar par complicate, in realitate sunt foarte simple, si spun asa:
Apa– pentru a stimula productia de lapte dar si pentru a pastra un nivel de energie, hidratarea este esentiala. Beti apa pe tot parcursul zilei, cu inghitituri mici.
Cerealele integrale– painea integrala, pastele integrale din grau dur, orezul brun, reprezinta pentru organism un combustibil cu eliberare treptata, ceea ce inseamna ca mancand aceste alimente veti avea energie pe tot parcursul zilei. In aceeasi directie, si nivelul glicemiei se va pastra la un nivel constant, iar pofta de dulce va fi redusa.
Frunzele si legumele verzi, cum sunt spanacul, broccoli, fasolea verde, salata verde, ruccola, sunt bogate in vitamina A, sunt sursa vegetala usor asimilabila de calciu si fier. In plus, sunt pline de antioxidanti si sunt sarace in calorii.
Legumele: morcovi, dovlecei, pastarnac, sfecla rosii, cartofii dulci, gatite la abur sau coapte la cuptor, cu ulei de masline presat la rece si verdeturi proaspete sau uscate (busuioc, cimbru, oregano, marar) sunt o alegere buna de fiecare data.
Proteina animala slaba: pui si curcan din surse sigure (crescut fara antibiotice si hormoni), carne de iepure (pentru cei care nu au dragalasenii sentimentale fata de astfel de animale), peste pescuit, din sortimentele care nu cresc in ape poluate cu metale grele (somon, pastrav, crap, sardine). Gatite, evident, sanatos, la cuptor sau la abur, fara sare in exces si fara grasimi adaugate.
Proteina vegetala: quinoa, fasole rosie, linte, naut- in supe creme sau mancaruri fierte cu sos de rosii si verdeata. Este posibil ca leguminoasele sa deranjeze, prin alaptare, stomacul sensibil al bebelusului. Este indicat sa mancati o cantitate mica si sa observati ce se intampla.
Fructele de sezon. Sunt de evitat cele cu potential alergen (fructe de padure, kiwi), cel putin in primele 10- 11 luni ale nou- nascutului.
Uleiul presat la rece– adaugat in mancaruri sau in salate. Ajuta la dezvoltarea cognitiva a bebelusului si la asimilarea nutrientilor din vegetale pentru mama.
Lactatele fermentate– iaurt, kefir, sana. De preferat cele din lapte de capra, pentru ca au mai putina lactoza si scade astfel riscul alegen, dar si pentru ca sunt mai usor de digerat pentru mama si mai usor de tolerat pentru copil.
Fructele deshidratate– curmale, smochine, stafide, merisoare- este bine sa le aveti la indemana pentru momentele cand va loveste pofta de dulce. Sunt o alternativa sanatoasa si consistenta.
De evitat:
Ciocolata– pe langa faptul ca este un excitant nervos si ar putea agita bebelusul, pentru unii dintre ei poate avea si un usor efect laxativ. Sorry ladies!
Menta– poate reduce cantitatea de lapte.
Alcoolul– este de la sine inteles ca trebuie evitat atat in timpul sarcinii, cat si in alaptare. Ajunge rapid in laptele matern si de acolo in sangele copilului. Iar de aici riscurile si pericolele nu cred ca mai trebuie mentionate.
Citricele– pot cauza iritatii bebelusului. Este indicat sa le evitati in perioada alaptarii. Puteti manca ananas si mango, dar evitati portocale, lamai, mandarine and co.
Arahidele– au potential alergen si pot dauna nou- nascutului alaptat.
Zaharul– fermenteaza, produce balonare si colici.
Uneori, bebelusii au intoleranta la glutenul din grau si la proteina din lapte. Daca observati eczeme, iritatii sau greva suptului care poate fi generata de un reflux acid, incercati sa eliminati treptat din dieta alimentele care le contin, sa observati reactiile si sa consultati pediatrul.
Fiecare copil este unic. Alimentele tolerate de unii pot fi un fiasco pentru altii. Urmariti cu atentie bebelusul si stabiliti- va dieta in functie de reactiile lui. Chiar daca poate parea dificil, adoptati regula meselor mici si dese. In felul acesta veti avea mai multa energie, veti elimina nervozitatea data de un stomac gol, caderile de glicemie si aveti sanse mai mari sa alegeti alimente sanatoase. Si nu uitati ca obiceiurile bune se invata inca din copilaria mica. Avand un stil de viata sanatos, ii veti transmite si copilului aceleasi principii.
Comentarii recente