Sursa foto: Pixabay
Bine, si fara strop de alcool, dar despre asta nu prea se vorbeste pe un blog care promoveaza nutritia sanatoasa. ­čÖé
Uneori, pentru a afla cine esti si ce poti sa faci cu tine in viata asta, trebuie sa iesi din zona de confort. Din caldutul si binele in care te afli. Trebuie sa stii ca poti, pentru a merge mai departe in nebunia asta frumoasa, pe care o numim viata.
Toata lumea ma intreaba de ce. De ce cand puteam sa nu o fac. Cand puteam sa nu ma chinui si sa imi vad mai departe de treaba. Am facut-o in primul rand pentru a-mi demonstra ca pot. Dar mai ales sa vad cum e un lucru despre care vorbesc cu patima, pana aproape uit sa respir, la toate consultatiile  si in  cadrul tuturor prezentarilor.
Cum a fost? Groaznic! Cum e acum, cand mi-am atins obiectivul? Minunat!
Relatia pe care o avem cu totii cu zaharul, este la fel ca un love affair, pe cat de vie si intensa, pe atat de duplicitara: iubim zaharul, dar il si uram in acelasi timp, avem o obsesie pentru el si suntem convinsi ca nu mai putem avea o existenta rotunda fara el.
Starea pe care o vei avea daca alegi sa te┬álepezi de zahar, e precum cadoul de sub pomul de Craciun. Nu o sa stii daca iti place, daca ti se potriveste sau nu pana nu deschizi ambalajul. Pe mine, in primele 10 zile m-a inghitit cu totul, pana la momentul in care zenu’ a devenit un element cam greu de gestionat, si, apoi, m- a scuipat afara pe bucati. Pe care le-am adunat frumos si mi-am reconstruit propriul puzzle. Unul mai frumos, diferit, mai plin de energie. Un puzzle in care nu doar par, ci si sunt mai fresh, mai prezenta, mai activa, cu mintea mai clara.
Ce am facut, cum am gestionat:
-am avut grija sa mananc la timp, toate mesele principale si sa atac si gustarile; orice semn de foame te atrage catre tentatiile prezente peste tot, precum fata Morgana in desert
-am gatit foarte mult si am mancat asisderea; mancarea ambalata sau de la restaurant contine zahar in mare parte; am buchisit toate etichetele din supermarket si am concluzionat ca nu pot alege mai nimic de la raft
-am cumparat si am avut la indemana doar alimente fara zahar si indulcitori
-am exclus mierea, fructele uscate, indulcitorii- nu m-am pacalit singura, inlocuind zaharul rafinat cu alte tipuri de zaharuri
-am baut foarte multa apa

-am abordat cu multa constiinciozitate cei 3S: somn, sport si sex; ajuta, pentru ca ii acoperi organismului nevoile de baza si nu mai cere cu atata patos zahar

-am povestit doar foarte apropiatilor, nu am cerut confirmari si nici aplauze; a fost pariul meu cu mine, nu cu prietenii de pe fb; nu am avut nevoie de incurajari

-mi-am amintit in fiecare moment ca principalul meu sustinator sunt eu si mi-am facut galerie de cate ori am simtit nevoia

Ce am castigat:
-energie; multa ENERGIE
-o claritate mentala fantastica
-articulatii foarte moi, musculatura fara contracturi
-cote inalte de zen
-creste stima de sine: am facut ceva pentru mine si am reusit sa depasesc cu succes o situatie dificil de gestionat
-un detox bine meritat pentru organismul meu
Daca as mai face? Cu siguranta!
Ce am facut dupa.  Am mancat o inghetata plina de zahar si ciocolata, de care imi era tare dor. Apoi am revenit la obiceiurile mele, care inseamna echilibru, inainte de toate. Nu voi scoate zaharul definitiv, dar voi manca, ca si pana acum, dulciuri de calitate, doar ocazional, atunci cand vreau sa imi fac o bucurie. Si voi continua seria cu deserturi fara zahar in cadrul categoriei #prajituradeduminica. Pam- pam!