Programul încărcat și, uneori, haotic, pe care îl au adulții și copiii zilelor noastre, ne-a adus în punctul în care nu mai acordăm cinei în familie importanța cuvenită. Cina a devenit o masă luată rapid, pe canapea, distrași de telefon sau de televizor. Ne-am pierdut conexiunea cu mâncarea din farfurie, dar și cu membrii familiei.

Unul dintre cele mai frumoase cadouri, pe care îl putem face familiei noastre, sunt obieceiurile sănătoase. Atunci când mâncăm cina în familie, creștem consumul de fructe, lactate și legume din farfuria nostră. Mâncăm mai puține prăjeli, grăsimi saturate (provenite din margarină, ulei rafinat) și putem limita consumul de sucuri acidulate. Copiii care mănâncă cina alături de părinții lor au șanse mai mari să aibă o greutate normală și să nu dezvolte boli asociate obezității, atât pe perioada copilăriei, cât și la maturitate.

Care sunt avantajele cinei pregătite și mâncate în familie?

# Conectare

Atât între membrii familiei, cât și a fiecăruia dintre ei cu mâncarea din farfurie. Atunci când stai liniștit și relaxat la masă, simți gustul alimentelor din farfurie, te bucuri de mâncare și de companie.

# Rutina și sentimentul de apartenență

Îmi amintesc, cum în serile reci de iarnă, făceam, duminică seara, picnic pe covorul din sufragerie. Cu pâine prăjită, tartinată cu brânză moale și untoasă, ceai de tei și povești la pick-up. Fiecare membru al familiei avea un rol bine stabilit: unul prăjea pâinea, altul o tartina. Eu mă ocupam, mostly, cu mâncatul. Dar, mult timp, serile scurte și reci de duminică au fost identificate cu picnicul din sufragerie, cu pâinea prăjită, cu bucuria și cu poveștile.

În zilele în care pregătim cina împreună cu copiii, sau alături de partenerul de viață, check-in-ul se dă în offline, în jurul mesei. Rutina astfel creată, prepararea rețetelor favorite sau reinterpretarea altora, deja consacrate în tradiția familiei, ajută la formarea zestrei culinare, la editarea sau menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase.

# O digestie mai bună

Cina pregătită acasă conține mai multe legume și salate, deci mai multe fibre. Acest lucru va face ca digestia să se îmbunătățească, iar absorbția de vitamine, minerale și nutrienți să fie eficientă.

# Scade riscul apariției obezității

Mâncarea de la restaurant poate însemna grăsimi nesănătoase, zahăr și sare în exces, dar și lipsa controlului dimensiunilor porției. Aceste „ingrediente”, sunt factori, care, în timp (și nu unul foarte îndelungat), duc la apariția obezității, mai ales atunci când vorbim de copii.

# Controlul ingredientelor

Ulei presat la rece, pește pescuit, carne slabă provenită de la animale crescute cu iarbă, fără hormoni sau antibiotice, ouă ecologice, lactate și legume de țară, sunt, de cele mai multe ori, ingrediente pe care le căutăm și le folosim atunci când gătim #cinaînfamilie. Sunt alimente cu valoare nutritivă crescută, mult mai prietenoase cu sănătatea întregii familii. În plus, nu ai cum să primești dintr-un burger cu pâine albă, făcută din premix și cartofi congelați prăjiți, necesarul de fier, calciu sau magneziu, atât de important pentru creșterea și dezvoltarea celor mici.

# Alimente potrivite pentru un somn odihnitor

În timpul somnului, organismul se reface și se regenerează. O mâncare ușoară, cu alimente combinate corect, va avea ca rezultat o digestie bună și un somn suficient și odihnitor. Salate cu multe legume și brânză de capră, pește slab cu legume la cuptor, o supă cremă sau o ciorbă de legume, tocăniță cu legume și salată verde, mâncate cu 2-3 ore înainte de culcare, îi vor da corpului răgazul să se odihnească, fără să mai fie ocupat cu o digestie greoaie, în timpul nopții.