Cei care m-au mai citit pe aici sau care mă cunosc știu că sunt (sau îmi place să cred că sunt) master of organization. Fac un fel de prevenție a timpului irosit și a activităților în grabă. Liste și listuțe cu tot felul de lucruri sunt scrise temeinic în agendă sau excel. Și nu există satisfacție mai mare decât atunci când le bifez. Activitățile zilnice sau săptămânale au o anumită ordine și logică (logica mea, but still). Rafturile din bucătărie, dulapurile din dormitor și coșulețele de cosmetice sunt aranjate în așa fel încât munca să îmi fie mai ușoară, mai organizată. Pentru că îmi doresc nu doar să fac față zi de zi, înotând printre sarcini, ci să mă bucur de timpul meu.
Orice meal plan săptămânal începe cu mersul la cumpărături iar în articolul de azi am să vă spun și despre câteva reguli de igienă alimentară pe care oricare dintre noi ar trebui măcar să le cunoască. Pentru a câștiga ceva timp dar și pentru ajunge acasă cu alimentele în stare intactă și comestibilă.
Produsele pe care le cumpărăm uzual se împart în șase categorii:
Fructe, legume proaspete, salate cu frunze verzi
Lactate și ouă
Cereale și pseudocereale (paste, fulgi de ovăz, orez brun, quinoa, hrișcă, mei), semințe crude, nuci crude, fructe deshidratate, pâine integrală, lapte vegetal
Carne și pește
Legume congelate
Cosmetice și detergenți
Pentru fiecare categorie în parte eu am plase/pungi diferite, iar produsele sunt așezate într-o anumită ordine. Pentru că:
Nu vreau ca sucul și sângele din carne și pește să ajungă peste legumele crude, de exemplu, riscând contaminarea cu Salmonella. Aceeași situație este valabilă și în cazul în care un ou crud se sparge în plasa cu fructe;
Cosmeticele și detergenții imprimă alimentelor proaspete un miros specific, de parfum sau chimicale și trebuie transportate într-o plasă dedicată;
Legumele congelate pot lăsa apă peste celelalte alimente și le cresc ritmul de degradare;
In the same context, alimentele mai grele vor fi primele pusă în plase. Spre exemplu, în cazul fructelor și legumelor, primul strat va fi cu morcovi, cartofi, sfeclă, iar salatele și roșiile vor sta deasupra. Nu ne dorim roșii și salate storcoșite. Lucru valabil și dacă cumpărăm, să spunem, mere și căpșune;
Procesul de despachetare și aranajare în frigider, congelator, cămară este unul mai facil și mai rapid, pentru că alimentele sunt deja împărțite pe categorii.
Și acum, după ce am listat, cumpărat și am ajuns acasă cu alimentele în stare bună, hai să vă povestesc despre ce mai mâncăm noi săptămâna aceasta.
Prânz
Dorada la cuptor cu amestec din orez brun și quinoa la abur alături de o salată mare de rucolla cu suc de lămâie și ulei de nucă
Mușchi de vită în crustă de condimente (cimbru, oregano, un praf de sare, turmeric) gătit la cuptor, la foc mic cu legume la abur (rondele de morcov, apio, mazăre) cu mărar și suc de lămâie
Tocăniță de legume cu ciuperci cu gogoșari în saramură
Cină
Supă cremă de sfeclă roșie, pentru că au rămas vreo 2 buc de săptămâna trecută, cu parmezan și crutoane din pâine integrală
Salată caldă cu linte, creveți la grătar, morcov ras, o mână de rucolla
Minipzza de dovlecel (rondele grăsane de dovlecel cu sos de roșii, măsline, ton și mozzarella rumenite la cuptor) cu salsa din roșii cherry, apio, semințe râșnite de susan, pătrunjel, ulei de măsline, suc de lămâie
La gustare avem fructe (mandarine, mere, mango, pere), miez de nucă, tije de apio cu hummus.
Sursa foto: pixabay.com
Comentarii recente