Presupun că ați început și terminat dieta de după Paște și v-ați prins că nici de data aceasta nu funcționează. Mbon. Totuși vine vara, iar abdomenul se cere salvat de la o soartă mai crudă decât peștele din sushi. Articolul acesta nu-i cu pași simpli, ci cu fix 6 tipuri de ingrediente pe care le puteți combina în salatele preferate. Fiecare salată poate fi un commitment față de tine, cea/cel care simți că meriți ceva bun în fiecare seară pentru că ai avut o zi grea. Fiecare salată poate fi acceptarea faptului că oricine poate amesteca ingrediente într-un castron fără să fie masterchef, dar și acceptarea responsabilității față de propria persoană. Un fel de eating for tomorrow, cum bine știți.

Salate și frunze

Salată verde, baby spanac, rucolla, kale, valeriană, salată roșie

Legume crude curcubeu colorate

Roșii, ardei gras și ardei kapia, castravete, morcov, sfeclă roșie, varză albă și varză roșie, țelină apio, ridichi

Proteine

Carne albă (pui, curcan, iepure), pește, carne roșie (vită, porc), crustacee și fructe de mare, ouă, brânzeturi, tofu, linte, fasole, năut, boabe de mazăre, quinoa, ciuperci (crude sau gătite)

Grăsimi vegetale

Semințe crude de in, susan, floarea-soarelui, dovleac, cânepă, măsline, avocado, nuci, migdale, caju crude

Condimente

Ceapă, usturoi, sare, piper, pătrunjel, mărar, busuioc, verdețuri uscate (cimbru, oregano, ierburi de Provence, busuioc)

Dressing

Ulei presat la rece și suc de lămâie. Iaurt cu muștar dijon și suc de lămâie. Ulei presat la rece, muștar și suc de lămâie. Oțet balsamic și ulei presat la rece. Suc de portocală, suc de lămâie, frunze de mentă, oțet balsamic și ulei presat la rece.

Asamblarea e cea mai frumoasă și creativă parte. În acest punct, ski is the limit. Luați unul-două tipuri de frunze verzi, câte legume proaspete vă doriți (cu cât mai variante cu atât mai bine), o proteină vegetală și una animală sau doar un singur tip, unul-două tipuri de grăsimi (măsurate cu lingura, nu cu punga), condimente după gustul personal și vreo 2-3 linguri de dressing. Amestecați. Mâncați cu simțul răspunderii. Repetir zilele următoare în alte variante.

Cu salatele acestea, care după cum bine vedeți au consistență, nu-s trei frunze după care ai vrea să bei multă apă ca să păcălești foamea, îți hrănești nu doar corpul (prin aportul generos de micro și macronutrienți) ci și ego-ul (uite că și tu ai reușit să nu comanzi pizza și în seara asta), dar mai ales curiozitatea (cum ar fi să mănânc mai multe legume chiar de azi? fix așa). Și pentru că,  în contextul vieții noastre haotice și uneori necoafate de standardele impuse, targetul (Organizației Mondiale a Sănătății, nu al vostru, no worries) de 5 porții de legume și fructe în fiecare zi e intimidant și debusolant, salatele cu ingrediente variate sunt un real aliat. Pam-pam!

Sursa foto: unsplash.com