Sursa foto: Pixabay

Mai ales acum, cand a venit caldura insuportabila, ma transform intr-un pechinez batran, daca se pune problema sa pornesc cuptorul. A ramas un obiect de decor, pe care il mai sterg de praf din cand in cand. Asa ca traim cu salate si cate o supa. Mai fierb o leguma si cina e gata rapid. Doar ca salata fara bacon si leguma neprajita sunt fade si nu tocmai sexi. Asa ca am gasit, inventat si testat o serie de sosuri, rapide si la fix de gustoase, incat sa aud foarte des „Mai avem?” sau „Cand mai faci?”

Acestea fiind spuse, le-am integrat si in meal planuri, sa se bucure tot omul de ele, si vi le dau mai departe si voua, ca pe o zestre culinara, pe care m-as bucura sa o integrati in stilul de viata.

Asadar, avem:

Pesto din spanac- 2 maini bune de spanac, miezul de la 2 nuci, 2 linguri parmezan, 2 linguri ulei de masline presat la rece, sare, piper, 2 catei de usturoi, suc de lamaie. Toate ingredientele merg in blender si se proceseaza, pana se transforma intr-o pasta groasa. Merge de minune peste radacinoase la cuptor (sfecla, telina, pastarnac), peste ciuperci sau peste fasole verde si broccoli fierte al- dente.

Pesto din patrunjel– practic e cam la fel ca cel cu spanac, doar ca folosim: 2 legaturi patrunjel, 8-10 migdale crude, 2 linguri parmezan, 2 linguri ulei de masline presat la rece, sare, piper, 2 catei de usturoi, suc de lamaie.

Sos cremos cu avocado– 1 avocado mare pasat, amestecat cu ceapa rosie, 1/2 ardei kapia taiat cubulete, suc de lamaie, 1 lingura ulei de masline, sare, piper, 1 lingurita turmeric.

Sos de mustar– 2 linguri mustar Dijon, 2 linguri ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, cimbru uscat.

Sos cu mustar si iaurt– 4 linguri iaurt grecesc, 2 linguri mustar Dijon, suc de lamaie, piper, 1 lingurita seminte de mac, 1 lingura seminte crude de dovleac, 1 lingurita turmeric.

Salsa- 2 rosii, 1 ardei kapia mare, usturoi, ceapa, sare, piper, patrunjel, cimbru, ardei iute, 1 lingura ulei de masline. Se proceseaza toate ingredientele la blender. Se poate fierbe timp de 10 minute dar e minunat si asa, raw.

That’s all folks! Sosuri rapide, sanatoase, dar, mai ales, foarte gustoase. Schimba in bine gustul oricarei legume fade si dau zvac salatelor. Pe cuvant de food coach!