Sursa foto: unsplash.com
Sunt genul acela de cinefil înrăit, căruia nu-i scapă nici un film bun, nou lansat. Le urmăresc, le devorez, povestesc cu pasiune despre ele și apoi le uit. Și filmele și bancurile. Nu-i bai, ci doar un prilej de a le revedea, ca și cum ar fi prima dată.
Iar Alice in Wonderland este, de departe, unul dintre preferatele mele, unul dintre filmele pe care le revăd constant. Pe de o parte pentru că îmi place la nebunie doza de sf împletită efortless cu realitatea, pe de altă parte, pentru doza de motivare pe care o păstrez mult timp după ce văd filmul (până încep să îl uit, v-ați prins). Dialogul favorit din film, este acela, din care reiese că poți face zilnic 6 lucruri care par imposibile. Trebuie doar să crezi că poți.
Alice râse. “N-are niciun sens să încerci” spuse ea. “Cineva nu poate crede lucruri imposibile”.
“Îndrăznesc să spun că nu ai practicat destul” spuse Regina. “Când eram de vârsta ta, făceam asta cam jumătate de oră în fiecare zi.
Câteodată, am crezut chiar și șase lucruri imposibile înainte de micul dejun.”
În nutriție lucrurile sunt destul de clare. Reguli puține, simple, dar povestite atât de mult, în cuvinte atât de pretențioase, încât am ajuns să le pierdem sensul și să căutăm soluții minune, variante rapide, strategii inedite. Vin ca mărturie, idei de bază, de reținut și aplicat zilnic, 6 reguli banale, care pot părea imposibile (dar nu sunt, pe cuvânt de practicant). Un fel de filosofie în farfurie:
Mănâncă un fruct. Sau două.
Este cel mai facil lucru pe care îl putem face. De sezon, locale sau exotice, fructele sunt tot timpul la îndemână. Hidratează, acoperă o parte dintre nevoile nutritive ale organismului, ne satisfac nevoia de dulce.
Alege o salată la masa de prânz
Corect este să spun: nu sări peste masa de prânz, mănâncă 10 minute în liniște. Dacă îți iei o mică pauză ai să vezi (cu stupoare, clar!) că pământul se învârte în continuare. Iar dacă tot mănânci, adaugă și o salată la felul principal. Corpul tău îți va mulțumi.
Bea apă
Apa e musai să fie un soi de religie. Unul dintre lucrurile în care e bine să credem. Pentru o piele mai frumoasă, organe mai sănătoase, digestie mai bună. Bem apă dacă vrem să fim mai slabi, mai grași, mai frumoși, mai deștepți, dacă facem sport, dacă ne dorim să dormim mai bine sau să avem mai multă energie. Apa este singurul aliment care doar oferă energie, nu o și folosește, pentru că nu se metabolizează.
5 porții de legume
Bastonașe de morcov, apio și ardei kapia la gustare, suc de legume, acest shot de energie, în loc de cafea, înainte de micul dejun, sau un smuti verde la micul dejun, salată cu leguminoase seara. Crude, gătite la abur sau la cuptor, legumele sunt esențiale. Nu vă spun, cu siguranță, nimic nou sau fabulos. Dar vă încurajez să aplicați și apoi să îmi spuneți cum e.
Mic dejun
Variat, rapid și deloc plictisitor. După aceste reguli trebuie să vă ghidați la micul dejun. Hummus, avocado, lactate, fulgi de ovăz, iaurt sau lapte de migdale, budincă de chia sau smuti verde cu legume, bruschete cu sardine sau ton, ouă fierte sau poșate. Pâine neagră sau integrală, puțină și de calitate. Practic, în fiecare zi a săptămânii, puteți alege altceva. Ce primiți în schimb? Mai multă energie, mai puține merdenele sau covrigi de la metrou, sentimentul că ați început ziua bine, făcând un lucru bun doar pebtru voi, glicemie constantă de-a lungul zilei și poftă de dulce diminuată.
Cina fără carne
Carnea are nevoie de timp pentru digestie. Câteva ore bune. Cina fără carne te va ajuta să ai un somn mai ușor și mai odihnitor. Somnul de calitate va lăsa organismul să își facă treaba, adică să se refacă și să se vindece. Organismul odihnit îți va garanta o a doua zi cu energie și eficiență. Sunteți aici, da? Urmăriți firul și reacțiile în lanț? Ok. Acum repetați după mine: cina să fie fără carne!
Bonus: Scăparea în păpușoi, sursa zilnică de frustrare și învinovățire. Demotivarea fiecărei zile de luni eșuate. Prăjiturica, ciocolățica, sau orice altceva diminutivezi încercând să-i reduci, declarativ, efectele, să nu fie mai mare de „2 degete”. Ale tale.
Da, cam atât de greu este. Recapitulăm? Fructe, salată, apă, legume (vreo 5 porții, nu mai mult), mic dejun de calitate, cina fără carne.
Comentarii recente