Sursa foto: maven.co

După ce am povestit aici cum ne organizăm eficient frigiderul, pentru a preveni risipa de alimente, a venit momentul să învățăm câteva reguli de bun simț, atunci când decongelăm și pregătim alimentele congelate.

Pentru că orice training sau re-training se face organizat, pe etape și departamente. Cu frigiderul organizat, ne aruncăm privirea câțiva centimetri mai jos sau mai sus, după model și caz, și ne facem curaj să aflăm care-i treaba cu alimentele din congelator. Soluțiile și regulile sunt de-o simplitate maximă, le cunoaștem, dar le implementăm mai greu.

Ia, mâna sus, cine nu decongelează carnea în chiuvetă? Cine nu bagă puiul la cuptorul cu microunde și îl scoate de acolo pe jumătate gătit? Cine nu s-a șters absolut niciodată, niciodată pe prosopul de bucătărie, după ce a porționat carnea crudă? Sunt obiceiuri de care ne-am atașat, pe care le-am văzut în familie și care ne sabotează fix în direcția pe care o invocăm divinității, astrelor, universului sau hazardului, dar nu ne-o prea asumăm: sănătatea noastră.

Carnea

Atunci când congelăm carne, pentru siguranța celorlalte alimente din congelator, este recomandat să punem încă o pungă sau un strat de folie alimentară peste ambalajul original. Vom depozita produsul astfel ambalat, în cel mai de jos sertar al congelatorului. În acest mod, în cazul unui accident (se strică frigiderul, se întrerupe alimentarea cu curent electric, nu închidem bine ușa congelatorului), celelalte alimente din congelator nu vor fi contaminate cu sânge și sucuri din carne.

Cea mai sigură metodă, care micșorează riscul contaminării cu bacterii, este să decongelăm carnea în frigider. Dacă te grăbești, arde, ți-e foame sau copilul nu mai are răbdare până e gata masa, o altă modalitate cu risc minim, este să lăsăm carnea într-un vas cu apă rece. Durează cam 20- 30 minute, pentru bucățile de carne mai mici, și peste două ore pentru pui întreg și bucăți de carne mari. În apă caldă riscul, contaminării cu bacterii este mare, căci bacteriilor, la fel ca oricăror alte vietăți, le place căldura.

Niciodată nu decongelăm carnea pe blatul de lucru sau în chiuvetă. Este indicat să folosim o tavă sau un vas, care să țină departe de alte alimente sângele și sucurile din carne. Toate ustensilele care intră în contact cu carnea crudă (cuțit, tocător, blat de lucru), dar și mâinile personale, se spală cu mare, mare atenție cu apă călduță și săpun. Salmonella, bacteria care se găsește în carnea crudă, și care poate contamina orice obiect cu care vine în contact, nu are nici gust, nici miros, și nici nu strigă să vă feriți din calea ei.

Odată decongelată, carnea NU SE MAI RECONGELEAZĂ, ci se pregătește termic (adică ajunge într-o oală, tavă, tigaie, wok și se transformă într-o chestiune cel puțin comestibilă, dacă nu gustoasă).

Legumele și fructele congelate

Sigur că este bine să avem în dietă o cantitate mare de fructe și legume proaspete. Bla, bla, bla. Dar, atunci când nu este posibil, cele congelate își fac la fel de bine treaba, atunci când vorbim de gust și nutrienți.

Legumele congelate se gătesc direct, ele nu se mai decongelează. Le putem fierbe, pregăti la abur sau adăuga în sosuri și tocănițe fierte. Merg de minune coapte, pe hârtie de copt, în cuptorul încins sau adăugate în smoothie.

Fructele congelate, pentru a fi folosite la adevărata lor valoare și pentru a-și păstra gustul, pot fi adăugate direct în smoothie sau înghețată de casă. Dacă le folosim în aluaturi, trebuie decongelate la frigider și scurse bine de apa în exces.