M dansa cu pasiune într-o trupă, cânta cu tot sufletul și mânca cu plăcere pește cu dovlecei. I, un preadolescent care iubea gadgeturile, era la curent cu toate noutățile și iși cunoștea în detaliu tratamentul zilnic. M mic iubea mașinile și își dorea un urs cât el de mare, cu care să împartă patul de spital și micile bucurii. Dansa, iubea, dorea. Spun asta pentru că M, I și M mic nu mai sunt acum. Viața a avut alte planuri cu ei. Nu au mai avut răbdare ca noi să reușim să schimbăm un sistem strâmb și defect, să publicăm cartea, să reușim să adunăm donații și să implementăm, și la Marie Curie, programul de nutriție care presupune, printre altele, o masă sănătoasă pe zi.

Anul trecut, cam pe vremea aceasta, mă întâlneam cu Alexandra Râureanu, omul și energia care pun lucrurile în mișcare la Zi cu Fapte Bune. Am discutat timp de jumătate de zi, fără oprire. M-a mobilizat, într-un fel pe care nu îl cunoșteam, atunci când mi-a povestit toate proiectele pe care le desfășoară în cadrul secțiilor de oncologie- pediatrie la Institutul Oncologic București, Spitalul Fundeni și Marie Curie. Petreceri pentru zilele de naștere, pentru acești copii care stau în spitale mai mult decât acasă, petreceri tematice cu costume de supereroi și prințese.

Dar dincolo de toate acestea, programul de nutriție gândit de Alexandra m-a făcut să îmi doresc să fac parte din proiect, mai mult decât orice. Fast forward, pentru că, nu doar spunem, ci și facem, în acest moment, situațiunea stă cam așa:

  • Broșuri cu cele mai importante informații despre alimentația și regulile de igienă pentru copilul bolnav de cancer
  • Copiii primesc fructe proaspete și salate, pentru a echilibra, cât de cât, mâncarea din spital
  • Ateliere de nutriție, în cadrul cărora am discutat și manufacturat mic- dejun sănătos, sucuri de legume și gustări echilibrate
  • La Institutul Oncologic București, cei mici primesc în fiecare zi, un prânz sănătos

La finalul lunii iunie am finalizat o carte cu rețete și informații, sub forma unei povești cu personaje, concepută special pentru secțiile de oncologie pediatrie, dar care se adresează tuturor copiilor și părinților care își doresc să îmbrățișeze un stil sănătos și echilibrat, și să folosească prevenția ca mod de viață. Pentru lansarea din toamnă avem nevoie de tot suportul vostru.

On top of this, în toamna acestui an, avem în plan organizarea unei tabere de nutriție pentru copiii bolnavi de cancer și părinții lor. Împreună vom învăța, prin joacă, despre fructe și legume, despre mese și gustări sănătoase, despre cum să asociem alimentele, ce să alegem și ce să evităm în farfurie.

Toată această perioadă a însemnat pentru mine enorm și a venit la pachet cu toate stările posibile: dedicare, energie, entuziasm și dezamăgire, bucurie imensă și tristețe, speranță și blazare. Proiecte pe care nu credeam ca le voi face vreodată și uimirea pe care o am atunci când văd că prind contur. Neputință, în momentele în care realizez că pentru fiecare pilon al proiectului avem nevoie de bani, bani care se obțin din donații. Dar pentru că am naivitatea de a crede că putem schimba lumea, și pentru că știu sigur că cititorii blogului iHealth fac parte din aceeași categorie, a oamenilor cu suflet frumos și nebun, vă las aici link-ul unde puteți contribui la materializarea acestui proiect. Primul program de nutriție din România dedicat secțiilor de oncologie pediatrie. Sunteți cu noi, da?