Sursa foto: iHealth
Cei care au ratat debutul acestei rubrici, motivatia si determinarea care m-au facut sa coc saptamanal cate o prajitura, gasesc primul articol aici.
Trebuie sa va marturisesc ca mie nu imi place sa fac prajituri. Ba mai mult decat atat, daca stau in bucatarie cand cineva pregateste un desert, sunt sanse foarte mari ca rezultatul final sa fie un esec. Dar pentru ca am promis, ma tin de cuvant! Si cu atat mai mult ma bucur de fiecare data cand sunt capabila sa pun in farfurie un desert nu doar decent, ci si aromat. Si saptamana aceasta era cat p-aci sa nu imi iasa #prajituradeduminica. Aveam o varianta de back-up, freak control-ul din mine intotdeauna are! 🙂 Totusi am reusit sa o dreg pe ultima suta de metri.
Asadar, am scapat si tura asta. Avem o blondie lamaioasa buna- buna si usor de facut! La impresia artistica mai am putin de lucrat, dar in contextul dat este cea mai mica problema. Daca eu pot sa fac prajituri, sunt ferm convinsa ca oricine poate. Fie motivat de dorinta de a renunta la zaharul rafinat, fie din dorinta de a crea traditii care sa ajute la conectarea in familie, fie, pur si simplu, de dragul de a face bucataria un dezastru si de a pasa responsabilitatea spalarii vaselor (aici sunt maestru, parol!).
Blondie cu iaurt si lamaie:
-150g iaurt grecesc 10% grasime
-1 si 1/2 cup faina integrala
-1/4 lingurita bicarbonat
-3 linguri miere sau 2 linguri xylitol
-3 oua mari
-3 lingurite coaja lamaie bio (nu gasiti bio, spalati foarte bine lamaia)
-5 linguri ulei nuca de cocos
-1/2 cup suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie mare)
-1 lingura turmeric
Pentru glazura:
-4 linguri ulei de cocos
-1 lingurita miere
-3 linguri pudra de roscove
Amestecam iaurtul cu sucul de lamaie si bicarbonatul. Adaugam ouale batute bine, mierea sau xylitolul, uleiul de cocos si coaja de lamaie. Incorporam faina si turmericul si coacem la 180 grade timp de 35- 40 de minute.
N-am putut sa ma abtin sa nu pun si de o glazura (si, dar mai ales, pentru ca am uitat sa tapetez vasul de copt si prajitura mea a avut un aspect usor cam explodat). Asadar am mai amestecat 4 linguri ulei cocos cu 3 linguri pudra de roscove si am fiert vreo 2 minute. Am indulcit cu 1 lingurita miere si am turnat total neartistic peste blatul copt. La final, surprinsa de gustul bun, am incercat sa ma abtin sa nu mananc toata tava.
Este o prajitura usoara, nu foarte dulce. Merge alaturi de o limonada, un ceai rece sau un pahar cu vin alb lapte. Sa ne fie de bine!
Comentarii recente