Sursa foto: Pixabay
Ati auzit de persoane obeze care sa fie, in acelasi timp si subnutrite? De acei oameni care, desi au un numar mare de kilograme care le pun in pericol sanatatea, au totusi si carente majore de vitamine si minerale? Paradox? Deloc. Sa va explic de ce.
In ceea ce priveste aportul de macronutrienti, adica, asa cum ii cunoastem, proteine, lipide si carbohidrati, lucrurile sunt foarte simple. Carbohidratii complecsi si lipidele ne dau energie, iar proteinele ne ajuta la refacerea si construirea masei musculare, masa musculara fiind ultima sursa pe care organismul o transforma in energie. Surplusul de lipide si ingerarea de carbohidrati simpli este foarte usor stocat in organism (colacei, aripioare, you name it).
Atunci cand vorbim de micronutrienti, adica vitamine, minerale, enzime, aminoacizi, situatia este putin diferita. Pentru ca organismul are nevoie de aceste substante pentru a functiona, si isi manifesta aceasta nevoie. Din pacate, el nu poate cere un aliment anume. Cere, in schimb, mai multa mancare, alimente mai variate, in speranta de a gasi in acest aport multiplu elementul sau elementele de care are nevoie. Prin urmare, putem sa mancam cantitativ prea mult, fara a satisface nevoile calitative ale organismului in ceea ce priveste, spre exemplu, o vitamina. Alimentele procesate, dietele selective, lipsite de varietate, pot duce la grave carente de micronutrienti, declansand tendinta de a manca prea mult si deschizand poarta catre obezitate. O dieta bogata in vitamine, minerale si enzime, duce la o stare de satietate rapida. Trebuie sa avem in vedere o alimentatie variata, bogata in produse proaspete, locale. Cu putine cuvinte, daca vrem sa scapam de capcana de a manca mult si prost, de a ne invarti in cercul sarat- dulce- sarat, pana ametim si foamea tot nu ne-o potolim, trebuie sa schimbam strategia: alimente din natura, cat mai putin procesate, cat mai putin gatite si corect combinate. Fructe, legume, salate, lactate si carne slaba, cereale integrale, ulei presat la rece, nuci, alune, seminte crude. E atat de simplu si de la indemana.
Si APA. Caci foamea nutritionala mai poate insemna si „foamea de sete”. Pare simplu sa stii cand iti este sete. Cum adica sa simti ca iti este foame si tie de fapt sa iti fie sete? Well… Distinctia nu este intotdeauna simplu de facut, si datorita practicilor din copilarie (ma intorc mereu la acelasi subiect, atat de important), cand primeam tot timpul de mancare, desi, uneori, aveam nevoie doar de apa. Nici acum nu stim prea bine de ce, uneori, ne repezim la un sandwich sau la un pachet de biscuiti, atunci cand ni se face sete. Abia atunci dupa ce am inghitit tot, pentru ca semnalul persista, ne dam seama ca este vorba de sete. Asadar, incercati sa beti, cu inghitituri mici, un pahar cu apa, atunci cand vi se face foame de lup. Asteptati cateva minute si vedeti daca va e in continuare foame. E posibil sa fi fost doar sete.
Comentarii recente