Sursa foto: iHealth
Cred cu tarie ca in goana nebuna a zilelor noastre avem nevoie de radacini bine infipte, pentru a ne regasi, macar din cand in cand. Familia, prietenii, oamenii nostri de suflet, pasiunile, indiferent care sunt ele, acolo unde gasim echilibrul si energia buna de care avem nevoie pentru a functiona. Am crescut asa, cu cina in familie, cu masa de duminica luata, fara exceptie in jurul mesei cu toti ai mei, cu verisorii pe care ii vedeam la fiecare sarbatoare importanta si nu numai. Cu obiceiul pe care bunica il avea sa ne duca pe toti la biserica de Florii, pentru a ne impartasi. Cu bunica paterna care ne facea cei mai buni cozonaci, de fiecare data de Craciun si de Paste si care ne face si acum munti de clatite, cele mai bune din lume.
Si am incercat sa fac aceleasi lucruri si in familia mea de acum. Masa de duminca gatita si mancata acasa, de cele mai multe ori impreuna cu oamenii mei dragi, sarbatorile impreuna cu familia extinsa si…… huzureala de sambata. Sa va explic. Cu mici exceptii, la noi incepe weekendul fix de vineri seara. Iar sambata, imi iau omul de mana si plecam, fie intr-o mica vacanta, fie in jurul Bucurestiului, fie luam stradutele la picior, admiram case cu arhitectura veche, lancezim pe la terase, mancam bun si ne relaxam la caput. Doar ca de vreo cateva saptamani, abia asteptam sambata ca sa ajungem intr-un loc dragut unde mancam cele mai bune ecleruri. Devenise asa…., un fel de traditie. Una pe care nu mi-o doream neaparat pentru noi, pentru ca evit dependentele, mai ales dependenta de zahar. N-am eliminat acest lucru, ci l-am inlocuit. Si am decis ca saptamanal, sa fac eu, acasa, un desert #sugarfree, in care pot pune ingrediente de cea mai buna calitate, si pe care il putem savura impreuna cu aceeasi placere.
Asa s-a nascut o noua categorie pe blog, #prajituradeduminica, care debuteaza cu acest articol. Ladies and gents: Negresa rasturnata cu capsune- fara lapte, fara oua, fara zahar, fara cacao! Stiti gustul acela plin, greu, onctuos, pe care il cauta toti iubitorii de ciocolata? Gustul acela care nu te lasa sa te opresti din mancat pana nu ai terminat portia? Gustul acela care te face sa mai vrei? Well, cam asa e negresa cu capsune.
Treaba sta in felul urmator: Intr-o noapte, Intr-o tava se feliaza cam 300g capsune, se amesteca cu 1 lingura de xylitol, si se pune la cuptor, sa se caramelizeze treaba timp de 10 minute, adica la fix cat pregatim aluatul. Intr-un castron se amesteca 10 linguri cu varf faina integrala cu 4 linguri pudra de roscove, 1 lingurita rasa scortisoara si 1/4 lingurita bicarbonat stins in putin suc de lamaie. In alt vas, amestecam 300ml lapte de orez, 3 linguri xylitol, 6 linguri ulei din nuca de cocos. Se combina ingredientele uscate cu cele umede, se adauga 1 mana miez de nuca taiat neartistic si se toarna continutul peste capsune. Se coace la foc mediu sau la 180 grade, timp de 35- 40 minute. Se lasa la racit 5- 10 minute si apoi se rastoarna continutul pe un platou, in asa fel incat, partea de jos, cea formata din capsune sa se pozitioneze deasupra. Aveti grija sa alegeti un vas de copt care sa se potriveasca la dimensiuni cu un platou, pentru a putea rasturna prajitura in siguranta, fara accidente nedorite.
Promit ca este cea mai sexi si mai buna prajitura ever! Si rapida si gustoasa! Si fara zahar, fara lapte, fara oua, fara cacao. Minunata si pentru copii, pentru ca nu creaza starea de agitatie, care apare de obicei dupa cacao si nici dependenta de zahar. E foarte posibil sa fiu eu lipsita de modestie si mult prea subiectiva, pentru ca este facuta de mine, dar nu veti sti cum e, pana nu incercati. 🙂
Comentarii recente