Sursa foto: pixabay.com

Mărturisesc cinstit, nu sunt o iubitoare a sportului. Deși foarte activă, atunci când vine vorba de făcut mișcare în cadru organizat, mai întâi mă pregătesc psihic, eliminând cu raționament toate motivele care ar putea să mă țină departe de sport. În acest context, am reușit să evoluez, mai obligat, mai forțat, de la nimic la 5 zile de antrenament săptămânal, în mai puțin de un an. Și e bine. Încă nu îmi place mișcarea, dar nu pot, zău, să îi contest beneficiile vizibile, fizice, dar, mai ales, psihice. Mood-ul, domnule, starea de euforie de la final, este, uneori, singura ață care mă trage și mă face să mă trezesc și să plec spre sală.

Iar de fiecare dată după efort simt că merit ceva bun. Ok, foarte bun. De regulă dulce, amidonos, să alunece pe gât și pe suflet. Un fel de recompensă. Doar simt, dar nu aplic, pentru că vreau ca rezervele de glicogen și masa musculară să se refacă corect, cu alimente nutritive și de calitate.

De ce mâncăm după antrenament

Nu de puține ori, mai ales atunci când antrenamentul este făcut seara, după programul de la birou, oamenii aleg să nu mai mănânce. Raționamentul este pierderea mai rapidă în greutate. Lucru adevărat, de altfel. Doar că, atunci când alegem să facem acest lucru, pierderea în greutate se va face din masa musculară (proteina fiind ultima sursă de energie pentru organism) și nu din stratul adipos.

După antrenament, alimentele sunt  |

Ce mâncăm după antrenament

Dacă ne ghidăm după obiective (refacerea musculaturii, refacerea rezervelor de glicogen si accelerarea metabolismului), concluzionăm că avem nevoie de toate tipurile de macronutrienți în farfurie: proteine, carbohidrați și lipide. 35- 40% proteine, 40-45%% carbohidrați și 20% lipide.

5 gustări sănătoase post antrenament

Iaurt cu semințe de cânepă și fructe de pădure (atunci când nu este sezonul lor, varianta congelată este la fel de bună)/kiwi/rondele de ananas proaspăt

Ouă fierte cu hummus și bastonașe de legume (morcov, ardei, castravete)

Amestec de fructe deshidratate (merișoare, curmale, smochine) și nuci/alune de pădure/migdale/caju crude

Felii de avocado, wasa integral, cubulețe de brânză de capră, legume proaspete

Smoothie proteic cu turmeric (antiinflamator): lapte de migdale, banană, unt de migdale, semințe de chia/cânepă, turmeric, fructe de pădure.