Sursa foto: Pixabay

Atunci când te împrietenești în online cu oameni mișto, de care nu te mai poți despărți in offline, te bucuri de parteneriate și proiecte frumoase. În această direcție, împreună cu Andreea- Carmen Radu, de la carmenradu.ro, am demarat primul proiect de informare și conștientizare de pe blogul iHealth, #healthonyourbreakfast. Un proiect care își propune să vă convingă cât de important este micul dejun sănătos, mâncat în tihnă și în companie plăcută. Timp de o lună (pfoaiii, sper să ne suportați, pentru că vom fi pushy), vă vom oferi informații legate de importanța micului dejun, idei și variante sănătoase, sugestii și vom răspunde la absolut toate întrebările voastre.

Andreea este Ambasador al proiectului Food Revolution inițiat de către Jamie Oliver, proiect care are ca scop principal educația alimentară a celor mici ca și fundament pentru o viață sănătoasă. Este, de asemenea, absolventă a cursului de Eating Psychology Coach (specializare psiho-nutritie), Personal NutritionChild NutritionSport and Exercise Nutrition la Shaw Academy din Dublin, Child Nutrition al Universitatii Stanford. Este membru al Complementary Medical Association UK.

Știu că nu e frumos să ne pieptănăm, când țara arde, dar de mâncat tot trebuie să o facem. Așa că, măcar să fie cu organizare și cu cap.

Aud des, în jurul meu, cum oamenii susțin că ba nu au timp, ba nu pot să mănânce dimineța. Fie pentru că preferă 10 minute de somn în plus, fie pentru că nu intră mâncarea, pur și simplu, fie pentru că s-au săturat de aceiași fulgi cu iaurt. Dar micul dejun în vacanță intră? Atunci când altcineva feliază frumos brânzeturile, așează pe platouri legume în diferite culori, fierbe ouă sau face omletă pentru noi și pregătește cafeaua fierbinte și aromată? Dar covrigul cu mac și susan sau patiseria caldă, alături de cafea, dimineața, pe birou, poate fi mâncat? Dacă răspunzi afirmativ la măcar una dintre aceste întrebări, deși am o bănuială că la amândouă, atunci un strop de organizare o să facă diferența între tu, cel care nu servești mic dejun, sau alegi variante nesănătoase, și tu, cel care vei avea energie toată ziua, pentru că ai mâncat bine, sănătos și variat de dimineață.

Eu nu știu dacă micul dejun este sau nu cea mai importantă masă a zilei (cert este că e prima), pentru că eu tratez cu respect și importanță fiecare masă a zilei (mai ales desertul), dar, all in one, treaba stă cam așa:

# Cei care nu mănâncă micul dejun au șanse mai mari să facă alegeri alimentare greșite în timpul zilei, să mănânce mai puține fructe și legume și mai multe dulciuri și patiserie. Aici scenariul este cât se poate de simplu și….. cunoscut. 🙂 Te-ai trezit târziu, te-ai spălat și îmbrăcat rapid și ai fugit la birou. Unde, odată ajuns, îți este foame. Dacă nu ai înhățat pe drum un covrig și cel mult un iaurt, sigur vei merge până la cel mai apropiat magazin pentru ceva „bun”: o merdenea, o plăcintă, o gogoașă, să țină de foame și de energie până la prânz.

# Persoanele care mănâncă micul dejun se concentrează mai ușor și au performanțe mai bune. Știți voi diminețile acelea când trebuie să predați un proiect important și nu vă puteți concentra? Vă e foame, somn, mintea și gândirea sunt încețoșate? Well, un mic dejun sănătos ar rezolva situația, încă dinainte ca ea să apară.

# Persoanele care mănâncă micul dejun sunt mai active și eficiente în timpul antrenamentelor sportive, pentru că primesc energia de care au nevoie. Decât să dormi pe tine la sală, nu mai bine te prefaci că îți place, bagi un mic dejun, un zâmbet și un antrenament eficient?

# Un mic dejun sănătos scade riscul apariției obezității.

# Organizarea este cheia pentru un mic dejun sănătos:

-ouă fierte de seara, o pastă tartinabilă pregătită în avans, o brioșă sărată cu legume și brânzeturi. Variantele sunt atât de la îndemână, încât nu există scuze. Voi reveni în articolele viitoare la acest punct, cu idei și soluții.

-cumpărăturile în avans, fac și aici diferența

-varietatea și creativitatea din farfurie, mai ales pentru mofturoși, sau pentru cei care s-au săturat de ouă și au trecut de etapa cu smoothie.

# Factorii decizionali pentru a băga ceva la ghiozdan dimineața, sunt:

-gustul bun

-rapiditatea de preparare

-diversitatea alimentelor din farfurie

# Cele mai populare tipuri de mic dejun:

-omletă

-cereale cu lapte

-pâine, brânzeturi, legume

 Tu din ce categorie faci parte? A celor care iubesc covrigul în fiecare dimineață și se delectează cu omletă pufoasă în weekend sau a celor care nu pleacă de acasă până nu s-au fericit cu un mic dejun sănătos? Eu recunosc cinstit că nu admit dimineți fără mic dejunurile mele. Fie rapide, fie tihnite, dar făcute și mâncate cu drag.