Sursa foto: Pixabay

Eu fără un mic dejun gustos, cinstit și hrănitor nu plec de acasă. Chiar dacă risc o mică întârziere, chiar dacă dau cu rimel doar un ochi jumate (că de restul nu mai am vreme), chiar dacă rujul se aplică tacticos în lift, cu speranța în suflet că nu mai coboară nimeni în afară de mine, eu plec de acasă cu stomacul plin, cu zâmbetul pe buze și energia la purtător. Și pe cuvânt că e bine! Ca să nu mai zic de sănătos.

Acest articol face parte din campania de conștientizare despre importanța micului dejun, #healthonyourbreakfast, pe care o susțin împreună cu Andreea- Carmen Radu, toată luna februarie. Dacă ați ratat primele două săptămăni, deși ar fi cam greu, vă invit să ne urmăriți aici, aici, aici, sau aici, pentru o grămadă de idei și sfaturi legate de un mic dejun sănătos.

Azi vă arăt doar câteva exemple pentru prima masă a zilei. Ușor de făcut, sănătoase și maxim de gustoase.

Porridge cu fulgi de ovăz, roșcove și nuci

Porridge-ul se poate face în două feluri. Cel mai simplu este să omogenizăm toate ingredientele, adică câteva linguri de fulgi de ovăz integral în 250ml lapte din nucă de cocos, și apoi împrietenim amestecul cu 1 lingură pudră de roșcove, un praf de scoțișoară, o mână miez de nucă, 1 lingură merișoare deshidratate, 1 lingură semințe de chia și una de semințe crude de dovleac și să lăsăm peste noapte la frigider. Dacă avem puțin timp și ne place să ne complicăm (în varianta de weekend),  fierbem timp de 4-5 minute câteva linguri de fulgi de ovăz integral în 250ml lapte din nucă de cocos, și apoi împrietenim amestecul cu celelalte ingrediente. În ambele situații este delicios, hrănitor și pe placul tuturor. Pam, pam!

Sandwich cu pastă de avocado și ou poșat

Sursa foto: Pixabay

Ca un brunch la un restaurant fițos, doar că la tine acasă. Mie întotdeauna porția mi se pare prea mică, așa că fac dublu, să fie. 🙂

Și sunt 2 felii de pâine de secară, avocado pasat, amestecat cu suc de lămâie, sare, un praf de piper și unul de turmeric, pătrunjel proaspăt din belșug. Deasupra așez un ou poșat și, lângă, legume proaspete. De vis!

Hummus cu ardei copt și salată de pătrunjel

Hummusul se face în avans, rezistă 2-3 zile în frigider, dacă alegeți să faceți o cantitate mai mare. Este gustos, foarte hrănitor, ține de foame până la prânz. Se face din năut fiert, 1 lingură pastă de susan, sare, piper, suc de lămâie, 1 cățel de usturoi, 2 linguri ulei de măsline presat la rece, 2-3 ardei copți. Toate la blender, până se transformă într-o pastă fină. Se împrietenește foarte bine cu o salată din patrunjel, cu suc de lămâie, ulei de măsline, sare și câteva felii de roșii.

Pate de casă cu felii de legume proaspete

Tot din categoria tartinabilelor. Pate-ul ăsta o să fie hit, vă promit. Nu are nici o legătură cu ambalatele din comerț, și bine face. Cu 250g ficat de curcan, 1/2 ardei kapia, 1 ceapa mica, 2-3 catei de usturoi, 2 ciuperci mari, sare, piper, plante de provence, 3 rosii uscate in ulei de masline, 3 linguri ulei din nuca de cocos și un hocus- pocus bine plasat, aveți cel mai bun pate de casă. Cum? Păi, cam așa: într-o tigaie, se topește uleiul din nucă de cocos și se adaugă legumele feliate și roșiile uscate (nu fin și nici cubulețe perfecte, pentru că oricum se blenduiesc). Când legumele sunt al- dente, se adaugă ficatul de curcan și se continuă gătirea pentru încă 10 -15 minute, sau până când carnea este făcută. Se condimenteaza cu sare, piper, ierburi de provence si se face pasta la blender.  Se mănâncă pe felii de legume (castraveți, ardei gras) și tije de apio sau pe felii de pâine cu coaja crocantă și miezul ferm și texturat.

Halloumi la grătar cu salată

Oricât de plină ar fi ziua, după un mic dejun ca acesta o să te simți ca în vacanță. Pregătești de seara câteva felii de halloumi la grătar, lucru care o să îți ia maxim cinci minute. Merge și în timp ce verifici noutățile de pe facebook. Am testat, no worries! Dimineața, pui pe farfurie brânza cu aromă de Grecia, trântești lângă o mână de rucolla (din aia gata spălată, la pungă), câteva felii de castravete sau roșii cherry, ulei de măsline, suc de lămâie.

Brioșe cu legume și brânză de capră

Brioșele astea se fac rapid duminică seara și se mănâncă ghebos luni și (poate, dacă mai rămân) marți dimineața. Aluatul se face din 2 cups făină integrală, un praf de copt bio, sare, turmeric, cimbru uscat, 3 linguri ulei de măsline, 1 ou și 1 iaurt grecesc. Se amestecă ingredientele uscate cu cele umede, se adaugă 1 cup branza de capră rasă si legume (cateva buchețele de broccoli fierte al-dente și mărunțite, măsline feliate, câteva linguri de mazăre fiartă și cubulețe de ardei kapia), toate, sau, la alegere. Se coc timp de 35- 40 minute in cuptor la 180 grade și se mănâncă alături de un iaurt sau o salată.

Smoothie

Sursa foto: Pixabay

Trebuie să vă mărturisesc că sunt zile (puține, but still) în care nu reușesc să organizez un mic dejun cinstit. Fie mă trezesc târziu, fie nu am chef, fie plec prea devreme de acasă, fie, pur și simplu, am poftă de ceva ușor și energizant. Și atunci pun în blender diverse pentru un smoothie. În ultima vreme, un smoothie bun înseamnă așa: 1 portocală, 1/2 lămâie, 1 avocado mic, 2 legături de pătrunjel, 1 lingură semințe de chia și puțină apă. Ține de foame vreo trei ore bune și mă ajută să am energie cât cuprinde. Ceea ce vă doresc și vouă!