Sursa foto: dailymail.com
Vă avertizez de la bun început, că această postare este foarte tehnică. Cu to do and do not. Departe de stilul cu care v-am obișnuit. Pentru că, regulile acestea basic sunt extrem de necunoscute, observ. Depozităm alimente la grămadă, ca apoi să aruncăm tot ceea ce, considerăm noi, se alterează prea repede sau își schimbă gustul, textura și mirosul. La fel de important ca ceea ce mâncăm este modul în care păstrăm și depozităm alimentele, dar și igiena strictă pe care trebuie să o avem în vedere, în bucătărie.
Reguli de igienă în bucătărie și în spațiul de gătit
Spălați-vă întotdeauna foarte bine cu apa și săpun, înainte de a găti alimentele
Încurajați copiii să se spele cu mare atenție pe mâini, înainte de a mânca și după ce au folosit toaleta
Spălați fructele și legumele crude sub jet puternic de apă
Folosiți tocătoare separate: unul pentru fructe/legume, unul pentru carne, unul pentru brânzeturi. Eu, ca să nu le încurc, le-am asociat pe culori: roșu pentru carne și pește, verde pentru legume și fructe, alb pentru brânzeturi.
În frigider, depozitați alimentele gătite pe rafturi, deasupra alimentelor crude și acoperiți-le
Schimbați zilnic prosoapele de bucătărie și spălați-le la temperatură înaltă. Folosiți separat prosoape de șters pe mâini și de șters vasele. Total neigienic și împânzitor de bacterii în bucătarie, este să ștergem blatul de lucru cu prosoapele cu care ștergem vasele curate. O laveta este mult mai ușor de spălat și igienizat.
Cum depozităm corect alimentele în frigider
Ușa frigiderului este locul cel mai puțin rece. Păstrăm acolo doar alimentele care sunt puțin perisabile: borcane de gem și dulceață, condimente care trebuie păstrate la rece, apă și diverse băuturi, lactate pasteurizate, înainte de a fi deschise. Chiar dacă pe ușa frigiderului există spațiu dedicat depozitării ouălor, mai bine nu îl folosim.
Rafturile superioare sunt cel mai răcoros loc din frigider. Pe aceste rafturi este indicat să depozităm lactatele, mâncarea gătita, resturile alimentare, pe care intenționăm să le mai consumăm. Mâncarea gătită va fi întotdeauna acoperită, fie cu un capac, fie cu folie alimentară. În acest fel protejăm restul alimentelor de mirosuri neplăcute (ceapă, usturoi sau condimente puternice din mâncarea gătită), și evităm contaminarea conținutului din oală cu lichide care se pot prelinge prin frigider (sucuri de fructe, carne decongelată, lactate din recipiente incorect închise). Tot pe rafturile superioare, putem păstra verdețurile, pentru a fi fresh timp îndelungat.
Rafturile inferioare sunt dedicate brânzeturilor, ouălor și bucăților de carne crudă. Despre cum decongelăm și păstrăm și procesăm carnea crudă, în episodul viitor.
Sertarele sunt pentru fructe și legume proaspete.
Cum păstrăm corect în frigider categoriile de alimente
Lactatele
Pastrați-le în ambalajele originale. După ce beți, spre exemplu, lapte în pahar sau mâncați iaurt dintr-o cană, și v-a rămas produs neconsumat, nu le puneți înapoi în ambalajul original, pentru că riscul să se altereze este mai mare. Acoperiți vasul cu folie alimentară și păstrati la frigider.
Carnea crudă
Carnea crudă se păstrează în ambalajul original, având grijă să verificăm integritatea ambalajului. De câte ori v-ați trezit cu sânge de la carne in frigider și a trebuit să curățați totul, de sus până jos, inclusiv să aruncați alimente aflate pe rafturile inferioare? Mda, știu.
Fructele și legumele
Se păstrează în sertarele dedicate. Separați fructele de legume. Unele fructe (merele, pepenele galben) degajă un gaz, numit etilenă, care accelerează procesul de coacere pentru multe legume. Pentru că ar fi dificil și inutil să ne încărcăm memoria cu lista de fructe care degajă etililenă, cel mai simplu este să separăm fructele de legume, în sertarele dedicate.
Ce nu se depozitează în frigider
Cartofii, ceapa, roșiile, usturoiul, dovleacul.
Poate părea complicat, și fără o schemă făcută inițial pe hârtie, chiar este. Dar odată (hai, de două ori), executat acest exercițiu, promit că veți arunca mai puțină mâncare alterată, mai puține fructe, legume, verdețuri și salate ofilite. Vor fi mai puține momente în care veți trage la sorți cine aruncă castravetele stricat sau para aceea pe care nu a mâncat-o nimeni.
Comentarii recente