Din 4 în 4 ani (așa am auzit, că nu rețin lucrurile inutile) pe microbiști îi lovește fiorul campionatului mondial de fotbal. Toate acțiunile, evenimentele și planificările se învârt plenar și rotund în jurul lui „în seara asta e meci”.

În acest articol nu pronunțăm nume de jucători, nu facem pronosticuri pentru mica sau marea finală și nu comentăm nici măcar cele mai bune goluri ale campionatului. Analizăm (fără să dăm cu piatra) și încercăm să oferim alternative pentru apucăturile alimentare ale celor care stau cu ochiii la ecrane, cu mâinile în punga de cipsuri sau cu gura plină de snackuri. Pentru că nimeni nu se gândește activ la numărul de calorii ghebos îndesate sau la cât zahăr și grăsimi saturate îngurgitează atunci când jucătorul echipei preferate a ratat iar poarta. Aud în fiecare zi de la oamenii cu care lucrez sau cu care interacționez de nevoia aceasta de a mânca sau ronțăi ceva bun în timpul unei competiții sportive sau a unui film. Mâncăm, ronțăim cât nici cu gândul nu gândim. Nu există nici o motivație legată de consecințele ulterioare, iar grija abdomenului pentru plaja de anul acesta e de mult timp uitată (mno, nici vremea din vara-toamna asta nu ne forțează).

Dar până să ajungem la partea cu schimbatul apucăturilor de-o viață, am făcut doi pași în spate și am gândit câteva variante de snackuială mai fără (zahăr, coloranți, consevanți, îndulcitori, ulei rafinat) și cu ingrediente controlate, de bună calitate.

5 idei:

Popcorn pregătit acasă, din boabe de porumb și un strop de ulei de cocos sau ulei din sâmburi de struguri (nu la punga pentru microunde, plin de ulei rafinat, grăsimi hidrogenate și arome de diverse)

Năut crocant la cuptor care se face mega-ultra-super rapid din năut fiert combinat cu diverse condimente și 1 lingură ulei de măsline. Rumenit, după cum îi spune numele, la cuptor

Cipsuri din legume. Legume diverse (morcov, sfeclă roșie, păstârnac, cartof și cartof dulce) tăiate foarte subțire, condimentate, amestecate cu 1 lingură de ulei și una de oțet de mere. Crocănțite sănătos la cuptor, pe hârtie de copt. Simple sau cu guacamole.

Bastonașe de legume (morcov, ardei kapia, tija de țelină apio) cu hummus

Minipizza pe felii de dovlecei- felii de dovlecei cu sos de roșii, măsline feliate, oregano și mozzarella, rumenite la cuptor.

Pentru că schimbarea nu e ceva care să ne sperie, dar e acel ceva pe care trebuie să îl facem singuri. Cu asumare și responsabilitate. Și cu bucuria că mintea omului poate funcționa și așa, fără motivații periodice, ci doar cu acțiuni zilnice.

Sursa foto: Unspash.com