Sursa foto: Pixabay

Scientific facts: Apa este cel mai important lichid pe care il consumam (sau ar trebui sa). Omul poate supravietui pana la 2 luni fara mancare (sau mai putin, in functie de dimensiunea stratului adipos), dar fara apa, poate muri in mai putin de 7 zile. Corpul uman contine, procentual, intre 55% si 75% apa. Consumul de apa este benefic pentru supravietuirea celulelor, pentru functionarea optima a rinichilor si ficatului, pentru o digestie buna.

Reality facts:

Trebuie sa bem minim 2 litri de apa in fiecare zi. Nu trebuie. Consumul de apa este conditionat de greutatea corporala, de tipul de miscare fizica pe care il faci #saunu, de clima, de alimentatie. Daca ai 20 de ani, alergi zilnic 7km, mananci multe fructe si legume, ai stil de viata foarte activ si traiesti intr-o zona cu o clima temperata, vei bea o cantitate de apa diferita fata de o persoana de 70 de ani, care are ca activitate principala plimbarea in parc, are un stil de viata sedentar si traieste intr-o zona cu clima rece. You get de point. In principiu, un minim de 8- 10 pahare de apa zilnic, ar trebui sa fie suficiente.

Bem apa cand ne e sete. Atunci cand ne este sete, suntem deja deshidratati. O hidratare optima se face constant, pe parcursul intregii zile.

Cum bem apa? Dupa ce am uitat jumatate de zi de sticla de apa, ne apuca brusc setea, bem 500ml din cel mult 2 inghitituri si revenim la ale noastre, fericiti, pentru ca, nu-i asa, si azi ne-am hidratat. Apa bauta intr-un interval de timp foarte scurt, va fi eliminata din organism la fel de rapid. Dar, consumata pe indelete, cu inghitituri mici, va hidrata celulele organismului, muschii si articulatiile, pielea si ficatul.

-Apa nu inseamna cafea, ceai, suc, supa. Apa este singurul lichid pe care il ingurgitam, care nu este considerat aliment.

Ce ne facem insa cand nu ne place sa bem apa? Cand consideram lichidul incolor, inodor si insipid (#poeziadelascoala) fad si de nebaut? Este super simplu. O aromatizam cu ce ne place. Va spun cateva dintre variantele mele preferate, delicioase mai ales pentru zilele caniculare care ne asteapta:

-Prima si cea mai simpla varianta este apa cu suc de lamaie, pe care o beau dimineata, inainte de orice; functioneaza perfect ca un dus intern, si m-a ferit iarna aceasta de toate racelile pamantului.

-O alta varianta preferata, pentru cei care nu agreeaza sucul de lamaie, este apa cu ghimbir. Fie ca punem cateva feliute de ghimbir in apa si lasam peste noapte la infuzat, fie ca radem 1 cm de radacina de ghimbir in paharul cu apa, ne-am ales cu o solutie foarte buna de accelerare a metabolismului si de reducere a inflamatiilor.

Apa cu portocale, nucsoara si scortisoara, este varianta perfecta pentru iarna cand simti ca ceaiul nu mai intra si parca ai bea ceva bun. In 500ml apa pui sucul de la 1/2 portocala, iar cealalta jumatate o feliezi si o pui in aceeasi apa. Adaugi nucsoara proaspat rasa si scortisoara. Hidrateaza, intareste sistemul imunitar cu un boost de vitamina C si scade pofta de dulce, datorita scortisoarei care regleaza glicemia. Hai, ca-i buna!

Let the summer begin, este varianta de apa cu lime, zmeura si menta. Cu aceasta combinatie, iti poti imagina ca bei un cocktail trendy fancy pe plaja, cand tu, de fapt, esti la birou. Vitamina C la pahar, cu aroma de inceput de vara!

Fresh and refreshapa cu ghimbir, castravete, menta si lime. Adica intr-un litru de apa, feliati un castravete mic, adaugati sucul de la o lamaie verde si feliati inca una intreaga, radeti putin ghimbir proaspat si adaugati cateva frunzulite de menta proaspata. Varianta asta ma duc sa o fac chiar acum, ca de cand scriu la articolul asta, am cam uitat sa beau apa.

Voua va place apa? Ati baut azi suficienta, sau sticla plina cu apa este colega voastra de birou?