Totul a început (nu city breaku’, ci sugar free-ul), într-o seară când am primit o cutie maaaare cu bomboane Raffaello. După ce vreo două zile am ascuns-o prin dulapurile din bucătărie ca să uit de ea, într-o zi plină, care venea după o perioadă de nesomnsufiecientdinmotivedeactivitateintensă, am dat-o gata în mai puțin de 2 ore. Sigur, puteam și mai repede, dar așa s-a nimerit, pentru că între timp am experimentat și câteva foarte, foooooarte scurte momente de vinovăție. Cât de rău putea să fie? Am mâncat, practic, o cantitate considerabilă de migdale. Cum era? Sursă de grăsimi și proteine de bună calitate, ușor asimilabile, bla, bla, bla. NOT!

Moment în care mi-am dat seama că din cauza oboselii nu mai am control asupra zahărului și am decis să îl exclud timp de 4 (PATRU) săptămâni. Experimentasem situațiunea, știam cu ce se mănâncă, eram gata să o iau de la capăt, fără frică, fără teamă.

Doar că nu luasem în calcul vreo deplasare, vreo mini sau mare vacanță, unde lucrurile sunt mai greu gestionabile din perspectivă emoțională. Așa că atunci când omu’ mi-a zis: „Fă-ți bagajul, că mâine plecăm”, am avut o clipă în care era cât p-aci să refuz. Tot planul meu, toată situația pe care o controlam cu ușurință, putea fi sabotată. Am acceptat totuși și am plecat, fiind (aproape) sigură că voi ceda. Doar ființă supusă tentațiilor sunt și eu.

Pe drum, i-am anunțat pe colegii de călătorie că nu aștept să se sacrifice alături de mine, dar măcar puțină galerie merit și eu, doar pentru intenție, dacă nu pentru reușită.

Nu-i ușor, nu-i ușor, cu sugar free la purtător

De ce vă zic asta? Pentru că tentațiile sunt la tot pasul. Practic, și dacă nu vrei să mănânci dulce, mesajul subliminal e prezent all the way, emoțional, vizual și olfactiv, suntem asaltați din toate direcțiile.

După ce mâncasem bine la micul dejun și băusem și o cafea decentă acasă, pentru că știam că prima condiție este să evit apariția senzației de foame, ne-am oprit la jumătatea drumului, pentru o dezmorțeală, un sandwich și o cafea simplă. Am intrat într-o benzinărie cu sandwich-uri decente. Nici nu am deschis bine ușa și m-a lovit mirosul de patiserie, de foietaje cu ciocolată și diverse jeleuri cu gust de fructe. După momentul dafuck, am rezistat primei tentații (și cea mai dificilă), am luat un sandwich cu pâine neagră, mozzarella și legume și o cafea neagră. Lângă cafea, total (jur!) nesolicitat, am primit un mini biscuite. Mă simțeam sub un asalt al universului, dar am trecut ca un buldozer peste.

În Alba Iulia, imediat după ce am dat un tur al cetății, care este absolut di-vi-nă, un loc în care mi s-a făcut instant liniște în cap, ne-am oprit la o terasă, să bem o limonadă neîndulcită și cafea. Soare, frumos, limonadă cu gheață, liniștea aia din vacanță, atunci când știi că nu ai nimic de făcut! Ardeleanu’ calm și amabil. Vis! Doar că limonada neîndulcită a venit cu miere. Și cafeaua cu o tabletă de ciocolată.

Mi-am ostoit poftele din inima Ardealului cu o ciorbă cinstită de fasole în pită, cea mai bună pe care am mancat-o până acum și cu măduvă coaptă, pe care am dres-o cu baby spanac și roșii cherry. Dacă ajungeți în zonă, la Pub 13 Medieval se întâmplă toată povestea culinară. Deși este un loc foarte turistic, are multă poveste și istorie.

Sursa foto: iHealth

No, dragii mei, deși până nici eu nu credeam, se poate trăi fără zahăr și în vacanță. Sigur, este nevoie de un car de voință. Este nevoie să îți reamintești la orice pas, și la orice tentație, care este obiectivul tău, de ce ai luat decizia și ce te mână pe tine în luptă. Conștientă sunt că am evitat zahărul din sursele știute și cunoscute. Nu pot băga mâna în foc pentru pâinea sau pentru mâncarea de la restaurant. Dar, all in one, situația este perfect gestionabilă. Și omagad, cât de bine te simți când realizezi că poți, că TU poți, că oricât de multe tentații sunt în jur, linia de final e la doar două săptămâni distanță.

Tips&tricks:

# Nu așteptați să vi se facă foame. Luați cu voi gustări și respectați pe cât posibil orele de masă

# Disciplina este marea cheie de la poarta cetății lui sugarfree

# Beți apă

# Nu asociați relaxarea cu dulciurile, ci cu starea de bine, plimbările lungi și bucuria unei mici evadări