Sursa Foto: Pixabay

De cand am eliminat complet mezelurile din cosul de cumparaturi si din frigider, am trait, o perioada, cu o intrebare obsesiva. Noi ce o sa mancam la micul dejun? Pentru ca suntem genul care baga ghebos dimineata. Masa e plina cu mancare buna, ca sa trecem peste neplacerea trezitului de dimineata. Cum iaurt nu prea mananc, terciul de ovaz cu lapte vegetal il cam epuizasem in toate variantele, smoothie-ul cere o anumita dispozitie si vecini ingaduitori, dar, mai ales, pentru ca imi plac pastele tartinabile, am facut diverse combinatii. Ce a rezultat, vedeti mai jos. Sunt si rapide si mega gustoase si merg cu paine  felii de legume, alaturi se salate, dar si cu wasa integral.

Pate de casa din ficat de curcan cu legume

-250g ficat de curcan

-1/2 ardei kapia

-1 ceapa mica

-2-3 catei de usturoi

-2 ciuperci mari

-sare

-piper

-plante de provence

-3 rosii uscate in ulei de masline

-3 linguri ulei din nuca de cocos

Intr-o tigaie, se topeste uleiul din nuca de cocos si se adauga legumele feliate si rosiile uscate (nu fin si nici cubulete perfecte, pentru ca oricum se blenduiesc). Cand legumele sunt al- dente, se adauga ficatul de curcan si se continua gatirea pentru inca 10 -15 minute, sau pana cand carnea este gatita. Se condimenteaza cu sare, piper, ierburi de provence si se face pasta la blender. Stiu ca va ganditi ca merge sa folositi si unt in loc de ulei de nuca de cocos. Si merge, si inca cum. Dar, uleiul din nuca de cocos e megaextrasuper sanatos si are un prag de ardere foarte inalt. Adica, mai pe romaneste, nu devine toxic atunci cand este supus la temperaturi inalte in timpul gatirii. Eu il folosesc des, si ma pup in oglinda pentru asta. Se pastreaza la frigider intr-un vas de sticla (caserola, dar merge si un borcan cu gatul mai larg, ca sa puteti aduna toate urmele, atunci cand e pe final). Promit sa fie cel mai bun pate de ficat pe care l-ati mancat vreodata, fara nici o legatura cu ce gasiti in magazine. Daca vreti ca toata treaba sa fie fancy, se poate adauga si putin vin alb sau cateva linguri de coniac. Eu n-am pus, ca vinul imi place mai mult in pahar, decat in mancare.

Pasta tartinabila de linte cu avocado

-1 avocado mic sau 1/2 avocado mare

-1 cana linte verde fiarta

-1 lingurita oregano

-1 lingurita zatar

-2 linguri suc de lamaie

-sare de Himalaya

-1 catel de usturoi

Lintea se proceseaza la blender cu avocado taiat cubulete. Se adauga sucul de lamaie, sarea, usturoiul si condimentele. Aici puteti jongla cu ingredientele. Mie zatarul si oregano mi s-au parut potrivite, dar nu e musai. Fiti creativi in bucatarie!

Pasta tartinabila de masline

-1 cana masline Kalamata fara samburi

-3 linguri ulei de masline presat la rece

-sare

-piper

-2 rosii uscate in ulei de masline

-suc de lamaie

Pentru pasta de masline lucrurile sunt foarte complicate. Daca nu aveti aptitudini de chef, mai bine sa nu va ganditi. Pentru ca trebuie sa puneti toate ingredientele in blender si sa le procesati pana se obtine o pasta omogena. Si apoi sa o mancati. Pe toata. Pe crackers wasa, pe felii de legume, cu anghinare in ulei de masline. Variantele sunt infinite.

Hummus cu rosii uscate

-2 cani naut fiert (se poate si la conserva, dar atentie la continutul de zahar)

-2 linguri tahin

-suc de lamaie

-3 linguri ulei de masline presat la rece

-4 rosii uscate in ulei de masline

-sare

-piper

-2 linguri seminte de pin

Daca alegeti sa fierbeti nautul, este bine sa il lasati la hidratat in apa fierbinte, de seara pana dimineata. Daca il luati gata fiert, toata treaba e gata in 5 minute. Adica nautul impreuna cu toate ingredientele se pun in blender si se transforma intr-o pasta fina. Semintele de pin se trag usor la tigaie si apoi se pun peste hummus. La partea de mancat nu ma bag, ca la mine merge cu lingura direct din castron. Si apoi cu degetul pana nu mai ramane nimic. Well, I’m not a lady when a eat healthy tasty staff.