Sursa foto: Pixabay
De fiecare dată când rămân lipită de scaunul de la birou toată ziua, când lenea învinge și nu mi-am luat prânzul de acasă în traistă rucsac, stomacul și creierul meu regretă decizia amarnic. Acum o săptămână, într-o sfântă zi de luni, în care ploua, la fel ca și acum, m-a lovit o foame de neoprit. Știți, cu siguranță, genul acela de foame, care te face să te gândești la pizza cu multă mozzarella, la paste cu sos roșu, la prăjituri cu ciocolată din belșug, la pâine de toate felurile. Foame care îmi lipise stomacul de oasele spatelui. Mah, și io’ s rea de foame! Simt cum mă scurg de energie și glicemie. Mă durea capul, nu mă mai puteam concentra la absolut nimic. Și am plecat, fără să îmi mai pese că afară ploua, ca eu nu aveam umbrelă, că nu aveam nici o sursă de mâncare decentă în zonă. Și am mâncat toate nu-urile din crezurile mele. Pâine albă și cașcaval într-un sandwich preambalat. Prăjitură cu zahăr, făină albă, ulei de palmier, aditivi și mult cacao. Un foietaj absolut oribil cu brânză. Le-am înghițit pe toate hulpav, fără să mestec, fără să le simt gustul, fără să mă intereseze ce ajunge în stomac. Mi-am făcut în gând trei cruci mari și m-am rugat să nu mi se facă rău. Nu mi-a fost rău, dar nici tocmai bine.
Și da, m-am simțit vinovată. Față de mine, față de organismul meu, față de sănătatea mea. Pentru că puteam să prepar rapid, măcar o salată.
Folosesc acest mic intro sub formă de confesiune, în speranța că voi fi iertată de dumnezeul alimentației sănătoase și al meselor cinstite de prânz, dar și pentru a avea un context să vă introduc în ta-na-naaaam! noua campanie pe care o susțin cu Andreea Carmen Radu, autoare de Mămică în formă, copil sănătos, Ambasador al proiectului Food Revolution inițiat de către Jamie Oliver, proiect care are ca scop principal educația alimentară a celor mici ca și fundament pentru o viață sănătoasă. Este, de asemenea, absolventă a cursului de Eating Psychology Coach(specializare psiho-nutritie), Personal Nutrition, Child Nutrition, Sport and Exercise Nutrition la Shaw Academy din Dublin, Child Nutrition al Universitatii Stanford. Este membru al Complementary Medical Association UK. Campania #prânzlabirou vine la pachet cu idei și soluții despre cum să ne organizăm și ce să mâncăm bun, sănătos și variat la birou, și nu numai. Aliat de încredere și ajutor de nădejde în această campanie, dar și sursă de inspirație, ne va fi Bioloi, ulei de floarea-soarelui românesc, presat la rece, certificat ecologic.
Long story short, pentru că ne place să polemizăm, mai bine concretizăm: Cum ne organizăm masa de prânz?
#Stabilim un plan alimentar orientativ. Adică ce ne-ar plăcea să mâncăm săptămâna următoare.
#Facem o listă de cumpărături
#Verificăm cămara/frigiderul/congelatorul și decidem ce ingrediente putem folosi
#Modificăm lista de cumpărături
#Facem cumpărăturile CONFORM LISTEI; plusăm, dacă este cazul, cu ceva ingrediente de sezon
#Odată cumpărăturile făcute, ne dedicăm 1 oră sau mai puțin pentru organizare
#Spălăm fructele și legumele
#Spălăm salata, o uscăm și o depozităm într-un vas de sticlă, în frigider, unde rezistă minim 3-4 zile
#Fierbem orez, quinoa, hrișcă sau paste integrale, linte, năut sau fasole și le depozităm în frigider, în borcane de sticlă
#Porționăm și congelăm o parte din carne/pește. Pe restul le gătim rapid la cuptor.
#Tăiem, spălăm și fierbem/coacem/aburim legume
Cum procedăm?
#Luni și marți avem 2 porții de carne/pește, gătite la cuptor în avans. Le adăugăm salata spălată în prealabil, punem suc de lămâie și ulei presat la rece, 1 lingură semințe (cânepă, in, susan). Sau legume la cuptor/abur peste care facem rapid, la blender, un pesto verde. Gata prânzul.
#Miercuri și joi, avem legumele la cuptor/fierte/aburite. Poate fi vorba de broccoli, conopida, dovlecel, fasole verde, ciuperci. Le amestecăm cu câteva linguri de cereale fierte (quinoa, orez brun, hrișcă, mei). Fierte tot în avans, v-ați prins ;). Câteva cuburi de brânză de capră sau un avocado. Pot fi și câteva măsline. O mână bună de pătrunjel proaspăt tocat. Ulei presat la rece, sare, piper, ierburi uscate. Gata prânzul, again.
#Miercuri și joi, #varianta 2: Amestecăm linte sau năut cu roșii cherry întregi, feliem castravete, ardei kapia și niște apio. Legăm gusturile cu ceapă verde, punem ulei presat la rece, sare, piper și drag. O mână, două de rucolla/salată verde. Dacă aveți chef, merge și un ou fiert. Sau câteva felii de somon. Poate ceva sardine în sos tomat.
#Vineri, luăm pastele integrale fierte. Facem de seara un sos roșu. Sau le amestecăm cu 2 mâini bune de baby spanac, avocado, niște ton în suc propriu. Dal capo cu pătrunjel, ulei presat la rece, sare, piper, oregano uscat. Sau poate vreți să hidratați tăieței din orez, să-i amestecați cu buchețele de broccoli și cubulețe de somon. Plus avocado și sos de soia, aveți o salată sushi de mare angajament.
#Vineri, #varianta 2: Cu legumele gatite al-dente și o bucată carne de curcan sau vită tăiată fășii subțiri, în 10 minute avem un stir fry gata în 10 minute. Îl condimentăm cu sare, piper, turmeric și ceva verdeață. Și cu ceva ceapă verde tăiată fin.
Evident că există și varianta de combinătotcemaiaiprinfrigider și asamblează o salată sau aruncă în tigaie. Nu are cum să iasă rău. De cele mai multe ori așa se nasc, de fapt, ușor și fără travaliu, cele mai interesante combinații.
Comentarii recente